Milan St. Protić – U Vladi će, kao i do sada, sedeti pijuni

0
81

Niti je važno da se formira vlada niti ko će biti ministri pošto će politika biti ista, rekao je istoričar i diplomata Milan St. Protić i dodao da će u vladi, kao i do sada, sedeti pijuni.

Prva sednica Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine u ovoj godini na dnevnom redu ima jednu tačku – Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o Ministarstvima. Nacrtom, koji je podnelo 148 narodnih poslanika, predviđeno je da novi kabinet čini 25 resora. U odnosu na prethodni kabinet uvode se četiri nova ministarstva. Sport će ubuduće biti jedina obaveza novog ministra, dok će omladina biti u resoru sa turizmom. Predviđeno je da trgovina bude zasebno ministarstvo, i da pokriva unutrašnju i spoljnu trgovinu. Nekadašnje ministarstvo za kulturu, informisanje i telekomunikacije podeljeno je na dva kabineta. Potpuno novo ministarstvo biće zaduženo za javna ulaganja. Pri novom kabinetu biće formirana i Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu, predviđeno je nacrtom. Istoričara i diplomatu Milana St. Protića pitali smo kako komentariše ove promene i koga vidi u sastavu nove Vlade?

Kada je u pitanju nova vlada i broj ministarstava u njoj novinar Branko Čečen je rekao da mu nije jasno zašto se povećava broj resora u vladi i da ne zna šta je ideja, imajući u vidu da je počela velika svetska finansijska kriza, a mi ne sastavljamo vladu osam meseci. “U takvim okolnostima obično se formiraju štedljive vlade, a mi ćemo imati 25 resora. Postupamo u užasnom neskladu sa realnošću, sa onim što nas čeka”, ocenio je Čečen. Inače, predlog izmena zakona kojim je predviđeno da buduća vlada ima 25 resora, oštro je kritikovala i opozicija, uz ocenu da su ministarstva „izmišljena“ i kreirana „kako bi se zadovoljili stranački apetiti“.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here