Duško Kuzović – Desna orijentacija u Srbiji je apsolutna

0
74

Između 60% i 80% stanovnika Srbije je desno orijentisano, ali i pored toga više od 20 godina na srpskoj političkoj sceni dominiraju partije koje su u potpunoj suprotnosti sa opredeljenjem većine u Srbiji izjavio je društveni aktivista profesor Duško Kuzović. Razlog za to je, kako je rekao, nejedinstvo desno orijentisanih političkih partija.

Italijanski izborni pobednik Đorđa Meloni možda na prvi pogled ima mnogo toga zajedničkog sa duboko konzervativnim vladama u Poljskoj i Mađarskoj, ali stručnjaci veruju da bi u realnoj politici svaki krajnje desničarski savez mogao brzo da pokaže svoja ograničenja. Reakcije na veoma dobar nedeljni rezultat Melonine partije Braća Italije bile su suzdržane u stubovima evropskih integracija poput Pariza i Berlina, ali su im Varšava i Budimpešta na tome srdačno čestitali. Kako komentariše pobedu Melonijeve u Italiji i šta misli zašto je desno orijentisanim partijama teško da osvoje većinu u Srbiji pitali smo profesora Duška Kuzovića.

Meloni je postala novo lice desničarskog talasa koji, čini se, preplavljuje kontinent. Budući da su Evropski konzervativci i reformisti na vlasti u dvema od “velikih pet” država članica EU, biće sve uticajniji kada je reč o oblikovanju politike i odabiru kandidata za razne visoke dužnosti u Uniji. Tradicionalna grupa desnog centra EPP i grupa levog centra Progresivna alijansa socijalista i demokrata ljubomorno su čuvale ovu vrstu posla, ponekad pozivajući i treću silu poput liberala u krug. Sada će morati da nauče da se bore i da dele plen sa Evropskim konzervativcima i reformistima. Oni neće rasturiti Brisel, ali će EU učiniti još haotičnijim mestom u vreme kada je jedinstvo veoma potrebno.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here