Dragana Trifković – Zbližavanje Rusije i Kine je najvažnija geostrateška promena

0
89

Strateška saradnja Rusije i Kine menja svetsku arhitekturu moći, izjavila je direktorka centra za geostrateške studije Dragana Trifković dodavši da Sjedinjene Američke Države ne mogu istovremeno da se bore protiv Rusije i Kine pa da zato tu saradnju negiraju, ali da, i pored takvih nastojanja, Rusija i Kina svoje prijateljstvo dokazuju iz dana u dan.

Odnosi Kine i Rusije napreduju svakim danom i nalaze se “na pravom putu”. Kina želi da oblikuje međunarodni poredak zajedno sa Rusijom u “pravednijem i racionalnijem pravcu“, rekao je visoki kineski diplomata. Bivši saveznici iz hladnog rata sa burnim odnosima, Kina i Rusija su se zbližile poslednjih godina u okviru onoga što oni nazivaju “odnos bez ograničenja“ koji deluje kao protivteža globalnoj dominaciji Sjedinjenih Država. Kako gleda na zbližavanje Rusije i Kine pitali smo Draganu Trifković.

Šangajska organizacija za saradnju (ŠOS) je evroazijska politička, ekonomska i bezbednosna organizacija osnovana 2001. godine u Šangaju od strane lidera Kine, Kazahstana, Kirgistana, Rusije, Tadžikistana i Uzbekistana. Izuzev Uzbekstana sve ostale države su bile članice Šangajske petorke (osnovane 1996) a nakon prijema Uzbekistana 2001. organizacija je dobila sadašnje ime. Indija i Pakistan pridružili su se organizaciji 2017 godine.

Ukupna površina zemalja članica ŠOS-a je 30 miliona kvadratnih kilometara, odnosno 60% teritorije Evroazije. Ukupan broj stanovnika u ŠOS-u je 1.455 miliona ljudi (2007). Glavni ciljevi organizacije su:jačanje stabilnosti i bezbednosti u širem prostoru koji okuplja države učesnice, borba protiv terorizma, separatizma i ekstremizma, trgovine drogom, ekonomska saradnja, energetsko partnerstvo, naučna i kulturna saradnja.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here