Ko će biti ministri u novoj Vladi Srbije?

0
58

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je u nedelju otkrio ko čini novi sastav Vlade Republike Srbije. On je i dao rok novoj Vladi do sledeće zime. Nakon toga slede temeljnije promene. Naveo je da bi moglo doći i do promena na mestu predsednika republike.

Srpska napredna stranka je u nedelju 23. oktobra održala dve sednice, Predsedništva i Glavnog odbora na kojima su donete važne odluke za Srbiju. Nakon održanih sednica, predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić se obratio javnosti i saopštio je spisak ministara u novoj Vladi Republike Srbije.

Predsednica Vlade biće Ana Brnabić, a od ukupno 25 ministarstava koja će činiti novu Vladu Srbije svega šest ministara zadržalo je svoje stare resore. Siniša Mali ostaće na mestu ministra finansija, Branko Ružić na čelu Ministarstva prosvete, Irena Vujović u Ministarstvu za zaštitu životne sredine, Maja Popović u Ministarstvu pravde, Maja Gojković u Ministarstvu kulture i Milan Krkobabić u Ministarstvu za brigu o selu. Osim pomenutih funkcionera koji su zadržali svoje resore, u vladi ostaju i Tomislav Momirović, ali kao ministar unutrašnje i spoljne trgovine, Darija Kisić kao ministarka za brigu o porodici i demografiju i Nikola Selaković kao ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Miloš Vučević biće potpredsednik Vlade i ministar odbrane, a lider SPS Ivica Dačić, koji će obavljati i funkciju koordinatora službi bezbednosti, vratiće se u novom mandatu na mesto šefa diplomatije. Bivši zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić će u timu Ane Brnabić obavljati funkciju ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Ministar unutrašnjih poslova biće još uvek zvanični direktor Bezbednosno informativne agencije Bratislav Gašić, koji je svojevremeno smenjen sa mesta ministra odbrane 2016. godine.

Još jedan funkciner SNS koji će se naći u vladi jeste i Aleksandar Martinović i to na mestu ministra državne uprave i lokalne samouprave, a među novim licima su i Rade Basta kao ministar privrede, Jelena Tanasković kao ministarka poljoprivrede, vodoprivrde i šumarstva, Husein Memić kao ministar turizma i omladine, Danica Grujičić kao ministarka zdravlja, Jelena Begović kao ministarka nauke i Tomislav Žigmanov kao ministar za ljudska i manjinska prava. na čelu Ministarstva rudarstva i energetike biće Dubravka Negre, na čelu Ministarstva za evropske integracije Tanja Miščević, a ministar sporta biće Zoran Gajić. Ministarstvo za javna ulaganja vodiće Marko Blagojević, a Ministarstvo informisanja i telekomunikacija Mihajlo Jovanović dok će ministri bez portfelja biti Novica Tončev, Đorđe Milićević i Edim Đerlek.

Ono što se, pak, možda najviše čekalo jeste da se vidi ko od ministara u prethodnoj vladi više neće sedeti na toj funkciji. Tako je sam Vučić istakao da Branislav Nedimović, Zlatibor Lončar, Nebojša Stefanović i Jadranka Joksimović “nisu pravili problem”, a na spisku budućih ministara nije pročitao imena nekadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina, kao ni ministarke za rudarstvo i energetiku Zorane Mihajlović.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je i dao rok novoj Vladi do sledeće zime. Nakon toga slede temeljnije promene. Naveo je da bi moglo doći i do promena na mestu predsednika republike.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here