Izabran novi predsednik SANU

0
75

Novi predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti je akademik, fizičar Zoran Knežević, odlučeno je na današnjoj Izbornoj sednici.

Skupština Srpske akademije nauka i umetnosti izabrala je danas astronoma Zorana Kneževića za novog predsednika akademije. Knežević je dobio glasova 75 u odnosu na 33 svog protiv kandidata kompozitora Svetislava Božića.

Uoči glasanja, akademicima se obratio Vasilije Krestić, koji je rekap za sebe da je jedan od najžigosanijih članova Akademije, koji je u svojim godinama doživeo da se naziva “hrvatskim špijunom i SANU, plaćenikom i Soroševcem”. On je istakao da mu se jutros dogodilo da nije mogao da izađe iz stana jer mu je brava bila zalepljena posebnim lepkom i da je uspeo da izađe uz pomoć vozača SANU i istakao da se to dogodilo “samo zbog njegovog potpisa da se na čelu Akademije nađu najbolji”.

Predsednik SANU bira se na četiri godine između redovnih članova Akademije. Glasanje je tajno, a pobeđuje kandidat koji dobije većinu od ukupnog broja svih članova SANU u radnom sastavu. Dosadašnji predsednik SANU Vladimir Kostić bio je osam godina na čelu Akademije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here