Milan Matić – Apsurdno je da za različitu visinu kredita banke obračunavaju iste troškove

0
213

Ekonomista Milan Matić rekao je da je apsurdno da za različitu visinu kredita banke obračunavaju iste troškove njihove obrade.

Narodna banka je svojevremeno uputila dopis poslovnim bankama u vezi sa “naplatom naknade i troškova koji se naplaćuju u vezi sa realizacijom kredita trošak obrade, praćenja i administriranja kredita. U tom dopisu je potvrđeno da je naplata ovih troškova u procentualnom iznosu od odobrenog kredita nezakonita. Vidimo da se sa ovom praksom i dalje nastavlja pa se opravdano postavlja pitanje da li se ovakvom postupanju banaka uopšte može stati na put. Odgovarajući na ovo pitanje ekonomista Milan Matić je naglasio da  se sa navedenom praksom banaka u svakom slučaju mora  prestati.

Viši sud u Beogradu je krajem prošle godine doneo presudu za troškove obrade kredita, kojom je banka obavezana da klijentu vrati trideset jednu hiljadu dinara, sa zateznom kamatom od 2008., na ime naplaćene provizije za obradu kredita od dva odsto. Ovim je još jednom potvrđen stav Vrhovnog suda, po kom banka mora na jasan i nedvosmislen način da prezentuje klijentu šta tačno čine troškovi obrade kredita, te da ga ni na koji način ne dovodi u zabludu povodom naplate troška.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here