Kemal Gekić održao koncert u Narodnom pozorištu „Toša Jovanović”

0
187

NAKON TRI DECENIJE JEDAN OD NAJVEĆIH I NAJUZBUDLJIVIJIH SAVREMENIH PIJANISTA, KEMAL GEKIĆ, ODRŽAO JE KONCERT U NARODNOM POZORIŠTU „TOŠA JOVANOVIĆ“ U ZRENJANINU.

Šopen, Alen, List – kompozicije ovih starih majstora ispunile su, u četvrtak, 24. aprila, salu zrenjaninskog Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ i to iz najlepšeg muziciranja svetski poznatog pijaniste Kemala Gekića. Jedan od najistaknutijih pijanista svoje generacije, čije interpretacije krasi originalnost pristupa, posle tri decenije zrenjanince je podsetio na svoju nekonvencionalnost, ekspresivnost i tehničku perfektnost. Prvi ugođaj u Gekićevom sviranju zrenjaninska publika imala je priliku da čuje 1986. u Doma omladine, dok je drugi put Gekić nastupio u istoj sali 1989. godine, sa tadašnjom Filharmonijom.

Često provokativnog i intrigantnog, ali zato hrabrog i vrlo uverljivog, Gekića danas mnogi hvale kao jednog od najvećih i najuzbudljivijih savremenih pijanista. Ono što ga čini toliko posebnim jeste njegov umetnički kredo koji podrazumeva poznavanje svih bitnih činjenica potrebnih za rekonstrukciju originalnih ideja u delima koja svira i moć da ih oživi pred publikom, pružajući po mnogim mišljenjima, fascinantne, beskompromisne i uvek nove interpretacije. Svirajući u Narodnom pozorištu nakon toliko vremena, emocije ovog pijaniste su pomešane.

Profesor Gekić je, u četvrtak 25. aprila u sali Muzičke škole „Josif Marinković“, održao master klas za učenike te škole, što predstavlja posebnu dragocenost, naročito za one koji se muzički obrazuju sviranjem klavira.

Put od rodnog Splita, preko Zagreba i Novog Sada, doveo je Kemala Gekića do Sjedinjenih Američkih Država, gde živi od 1999, a uz pijanističku karijeru radi kao stalni profesor na Međunarodnom univerzitetu u Majamiju na Floridi i kao profesor na Muzičkoj akademiji u Tokiju. Kemal Gekić svira po čitavoj Evropi, Sjedinjenim Američkim Državama, Bliskom i Dalekom istoku, Kanadi, Sovjetskom Savezu, Japanu, Jugoistočnom Pacifiku i Egiptu. Veliko interesovanje na američkom tržištu poslednjih godina odvelo ga je u mnoge zemlje Južne Amerike. Ovacije na koncertima u Venecueli, Gvatemali, Boliviji svedoče o sve većoj popularnosti njegovih samosvojnih izvođenja. Pune sale na koncertima Kemala Gekića u Japanu privukle su pažnju mnogih univerziteta i konzervatorijuma širom zemlje u kojima održava brojne majstorske kurseve. Ipak Gekić navodi da je u Srbiji ugodno svirati, dok van granica naše zemlje treba birati publiku.

Organizatori ovog jedinstvenog događaja bili su Muzička škola „Josif Marinković“, Akademija Umetnosti Novi Sad i udruženje Foto Expo.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here