Gubici privrede zbog kosovskih taksi

0
120

Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić je saopštio da je Srbija tokom osam meseci primene prištinskih taksi plasirala dve stotine šezdeset miliona evra robe manje nego u istom periodu prošle godine.

Rasim Ljajić je ocenio da će krajnja šteta u svakom slučaju biti mnogo veća, jer će, kada jednom budu ukinute takse, našim firmama biti potrebno dosta vremena da se vrate na to tržište, s obzirom na to da se konkurencija iz regiona pozicionirala čim se za to ukazala prilika.

Prema njegovim rečima, najveći proboj na tržište Kosmeta ostvarile su Grčka, koja je u maju povećala izvoz na to tržište gotovo tri I po puta, zatim Mađarska, Slovenija, Bugarska, Hrvatska i Severna Makedonija.

Ljajić  je upozorio na to da su na gubitku i kosmetski privrednici, koji su šezdeset pet odsto sirovina i opreme kupovali u Srbiji po nižim cenama, a na šteti su i građani Kosmeta, kojima je nakon uvođenja taksi roba u proseku poskupela za približno pet odsto.

Potpredsednik Vlade je kao posebno ilustrativan primer naveo i da kosmetski privrednici trenutno kupuju pšenicu iz okruženja, koja je skoro petnaest  evra po toni skuplja od srpske pšenice.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here