Dr Vladimir Kovčin: Žene posle pedesete godine da obave pregled putem mamografije

0
158

Prof. dr Vladimir Kovčin je  izjavio da bi sve žene posle pedesete godine kod nas morale da obave inicijalni pregled putem mamografije.

U Srbiji svaka dvanaesta žena oboli od tumora dojke i u pitanju je najčešći uzrok prevremene smrti žena. Svake godine od ove bolesti umre hiljadu šest stotina žena, a registruje se oko četiri hiljade šest stotina novoobolelih. Svaki tumor otkriven na vreme je izlečiv, a najznačajnija metoda u ranom otkrivanju tumora dojke je mamografija. Na koji način bi trebalo animirati veći broj žena da se jave lekaru kako bi uradile mamografiju, pitali smo onkologa prof.dr Vladimira Kovčina.

Kada je u pitanju Srbija, karcinom dojke je vodeće maligno oboljenje. Žene u Srbiji se nalaze u srednjem riziku od obolevanja, kada je u pitanju učestalost raka dojke u Evropi, ali se po smrtnosti nalazi među vodećim zemljama. Sve to ukazuje da se ovo oboljenje ne otkriva na vreme, s obzirom da je verovatnoća preživljavanja i izlečenja u direktnoj vezi sa raširenošću bolesti u trenutku postavljanja dijagnoze.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here