Nezaposlenost u regionu

0
105

Najmanju stopu nezaposlenosti prema poslednjim zvaničnim podacima u regionu ima Slovenija, dok je Srbija sa zvaničnom stopom nezaposlenosti od dvanaest koma jedan odsto lošija od Hrvatske, ali je situacija bolja nego u Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji.   

Prema poslednjim zvaničnim podacima, redosled nekadašnjih jugoslovenskih republika prema zvaničnoj stopi nezaposlenosti izgleda ovako: Slovenija četiri koma osam odsto, Hrvatska sedam koma dva, Srbija dvanaest koma jedan, Crna Gora petnaest odsto, Severna Makedonija sedamnaest koma osam i Bosna i Hercegovina osamnaest koma četiri odsto.

Srbija je u drugom kvartalu 2019. godine imala ukupno nešto preko dva miliona sto šezdeset jednu hiljadu zaposlenih, a u odnosu na isti isti kvartal prethodne godine, ukupna registrovana zaposlenost je povećana za jedan koma šest odsto, odnosno za oko trideset pet hiljada osoba.

Najviše zaposlenih je u radnom odnosu  dva miliona sedamnaest hiljada, van radnog odnosa je zaposleno nešto više od sedamdeset jedne hiljade građana Srbije, dok je u istom periodu evidentirano skoro sedamdeset tri hiljade registrovanih poljopriverdnika. Najveći rast zaposlenosti je zabeležen u beogradskom regionu i regionu Šumadije i zapadne Srbije.

Sektori u kojima je došlo do najvećeg povećanja broja zaposlenih u Srbiji su prerađivačka industrija, građevinarstvo, stručne, naučne, inovacione i tehničke delatnosti, obrazovanje, trgovina na veliko i malo, kao i popravka motornih vozila. Prema zvaničnim podacima, u navedenom periodu, broj zaposlenih u javnom sektoru je smanjen za  skoro sedam hiljada pet stotina ljudi.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here