Anka Lozanov iz Titela predstavila svoje radove

0
265

Potraga za dobrom veziljom, koja ima brze, sigurne i precizne ruke, koja vlada raznim tehnikama i koju ovaj rad opušta i pričinjava joj zadovoljstvo odvela nas je u jugoistočni deo Bačke, u region poznat kao Šajkaška, u Titel, mestašce kod ušća Begeja u Tisu, nedaleko od mesta gde se Tisa uliva u Dunav, na južnim obroncima Titelske visoravni koja se prostire između Mošorina, Loka, Vilova, Titela i reke Tise. U Titelu, u glavnoj ulici nalazi se kuća porodice Lozanov. Odmah po ulasku u dvorište oduševićete se zelenilom i cvećem raznih vrsta i boja, a unutar kuće na svakom koraku naići ćete na po jedno pravo umetničko delo, od zavesa, stolnjaka, miljea do kuvarica, torbi i odevnih predmeta. Sve su to ručni radovi Anke Lozanov, šezdesetšestogodišnje penzionerke, koja je rođena u Titelu, tu završila školu i radila kao trgovac 37 godina i tu i sada živi sa mužem, sinom i ćerkom. Ručnim radovima se bavi od samog detinjstva, a talenat je kako kaže nasledila od majke, a prenosi ga na svoju ćerku.

Anka je i članica Aktiva žena “Jovan Popović” već 21 godinu, predsednica je aktiva i ujedno organizator Osmomartovske izložbe koja se već 20 godina održava u Titelu, kao i manifestacije “Pokaži mi da ti ja pokažem” koja se održava već 9 godina. U okviru aktiva nedavno su počele da se organizuju i radionice u okviru kojih se mogu naučiti sve tehnike veza i to sasvim besplatno.

Anka je organizovala i dve samostalne izložbe ručnih radova pod nazivom „Tanka pređa srcem se tka“ 2009. i 2018. godine na kojim je predstavila svoje radove i svoje  umeće. Posetioci su bili oduševljeni iako su bili upoznati sa njenim hobijem.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here