Ministar Siniša Mali je najavio da će minimalna zarada u Srbiji od iduće godine biti povećana

0
216

Ministar finansija Siniša Mali je najavio da će minimalna zarada u Srbiji od iduće godine biti povećana za jedanaest koma jedan odsto, odnosno ona će iznositi sto sedamdeset dva koma pet dinara po satu.

Mali je na konferenciji za novinare nakon 92. redovne sednice Socijalno-ekonomskog saveta, precizirao da je sadašnja minimalna zarada dvadeset sedam hiljada dvadeset dva dinara, a da će, posle povećanja, iznositi  trideset hiljada dvadeset dva dinara.

Ministar je ukazao da će odluku o povećanju minimalne zarade doneti Vlada jer članovi Socijalno-ekonomskog saveta ni na ovoj sednici nisu postigli dogovor o tome koliko treba da iznosi povišica. Prema njegovim rečima, stav poslodavaca jeste da se minimalna cena poveća za pet do šest odsto i da su to realne mogućnosti privrede, dok sindikati tražili da se ona uveća za najmanje dvadeset odsto.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević je ocenio da su reforme pokrenute 2014. godine rezultirale time da povećanje minimalne cene rada danas bude više nego ikada.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović je istakao da sindikati nisu podržali preloženo povećanje minimalne cene rada.

Ministar Siniša Mali je najavio i da će se penzije ubuduće obračunavati po švajcarskoj formuli i  da će 1. januara biti povećane između pet koma jedan i pet koma pet odsto, u zavisnosti od nekih parametara koji će se znati na kraju godine. Penzionerima će, prema njegovim rečima, jednokratna pomoć od pet hiljada dinara biti isplaćena 1. decembra ove godine.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here