Vanja Bulić o negativnim pojavama i nasilju u porodici

0
106

Novinar Vanja Bulić je izjavio da bi se striktnim poštovanjem zakona iskorenile negativne pojave i nasilje koje danas vladaju u porodičnim odnosima u našoj zemlji.

Od početka godine u Srbiji je ubijeno trinaest žena. To pokazuje analiza zasnovana na podacima koji su dostupni javnosti. Sve žene su bile žrtve svojih bližnjih, uglavnom bivših ili tadašnjih muževa i partnera. Žene su ove godine ubijane i rukom sinova, što je posebno redak slučaj. Da li su izjave nadležnih u stilu‚ pokušaćemo da edukujemo devojčice da bi mogle da prepoznaju šta je nasilje i da radimo na prevenciji‚ dovoljne da se ovakvo porazno stanje barem ublaži, bilo je pitanje koje smo uputili novinaru Vanji Buliću.

Prema nedavnom istraživanju OEBS-a oko osamdeset pet odsto žena u Srbiji smatra da je nasilje nad ženama uobičajena pojava i da je učestalo, a za skoro trećinu nasilje u porodici je privatna stvar koju treba rešavati u okviru porodice. Takođe, istraživanje je  pokazalo da četvrtina žena u Srbiji nije adekvatno informisana i da ne zna šta treba da radi u slučaju da doživi nasilje, dok je posle fizičkog ili seksulanog nasilja samo tri odsto žrtava kontaktiralo Sigurnu kuću.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here