Otvoren Zeleni data centar u Vršcu

0
173

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan je prisustvovao svečanom otvaranju Zelenog data centra u Vršcu, prvog ove vrste u Srbiji i regionu.

Početak rada Zelenog data centra obeležen je potapanjem servera u specijalne kanistere sa rashladnim neopasnim uljem, koristeći inovativno rešenje američkog preduzeća „Green Revolution Cooling” za hlađenje serverske opreme.

Na taj način se za čak 90 odsto smanjuje količina energije potrebne za hlađenje opreme u odnosu na vazduhom hlađene data centre, a smanjuje se i emisija ugljen-dioksida za vi še od 20 posto. Trivan je irazio punu podršku izgradnji ovakvog centra, koji predstavlja primer inovativne ekološki prihvatljive tehnologije.

On je poručio da će Vlada učiniti sve što je moguće da pomogne ovakvim i sličnim projektima, napomenuvši da je Zeleni data centar još jedan dokaz za to da su ekološki odgovorni projekti vezani za IT sektor oni koji Srbiju pozicioniraju u svetu i vode je u pravcu lepše i bolje budućnosti. Ministar je pohvalio saradnju srpske i američke kompanije, ocenivši da ona predstavlja dokaz da je ekonomska saradnja važna za sve bolje odnose Srbije i SAD.

Predstavnici kompanije „E-Smart Systems”, generalni direktor Srećko Atanasković i vlasnik i direktor Goran Veljović predstavili su osnovne karakteristike Zelenog data centra, ukazujući na to da su ovakvi centri inače izuzetno veliki potrošači električne energije u svetu i imaju veliki uticaj na životnu sredinu, zbog čega se ova kompanija odlučila za „zeleno“ inovativno rešenje.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here