Maja Gojković učestvuje u Bratislavi na sastanku predsednika parlamenata Slavkovske grupe

0
69

Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković, koja učestvuje u Bratislavi na sastanku predsednika parlamenata Slavkovske grupe pod nazivom „Proširenje EU: podrška procesu integracije“ zahvalila je na podršci koju procesu evropskih integracija Zapadnog Balkana pružaju Slovačka, Austrija i Češka Republika.

Gojković je rekla da Srbija ostaje čvrsto opredeljena za članstvo u EU i da pažljivo prati aktuelne događaje, u svetlu izazova koje je doneo proces „bregzita“.

Predsednica Skupštine Srbije je ukazala da je parlament preuzeo obavezu da pomogne stvaranju novog političkog zamajca u procesu proširenja, koji će ispuniti očekivanja naših građana. Gojković je rekla da ohrabruju izjave koje su dali visoki zvaničnici EU koji su nedavno boravili u Srbiji – visoki predstavnik za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozep Borel i evropski komesar za susedstvo i pregovore o proširenju Oliver Varhelji i napomenula je da se nada da će predlog nove metodologije poboljšati pristupni proces i učiniti ga efektivnijim, predvidljivijim i kredibilnijim.

Predsednik Parlamenta Slovačke Andrej Danko, otvarajući skup je  istakao da politika proširenja treba da bude jedan od ključnih faktora evropske agende i da Slovačka pozdravlja strateški interes zemalja Jugoistočne Evrope da postanu deo Evropske unije, te napomenuo da kada su u pitanju odnosi EU sa Zapadnim Balkanom sledeći meseci će biti od ključnog značaja.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here