Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić učestvuje na sastanku lidera Zapadnog Balkana u Sofiji

0
80

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, na poziv predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera i bugarskog premijera Bojka Borisova, učestvuje na sastanku lidera Zapadnog Balkana u Sofiji.

Sastanku prisustvuju i visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku i potpredsednica Evropske komisije Federika Mogerini i evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han.

Na konferenciji za novinare povodom samita, predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker rekao je da se vraća u Brisel sa obnovljenim uverenjem da je državama Zapadnog Balkana mesto u EU.

Naveo je da je njegova poruka da pristupanje država regiona nije san, već realnost koja će uslediti, kao i da su sagovornici razumeli da se mora veća pažnja posvetiti sprovođenju reformi, a manje datumima.

Predsednik Vučić je pred početak sastanka, kratko neformalno razgovarao sa premijerom Crne Gore Duškom Markovićem. Teme razgovora u Sofiji bile su situacija u regionu, što brže rešavanje međususedskih sporova i mogućnosti bržeg infrastrukturnog povezivanja.

Srbija se zalaže za formiranje regionalne ekonomske zone, koja bi bila osnova za brži privredni napredak Zapadnog Balkana.

Dijalog Beograda i Prištine veoma je važan za stabilnost Balkana i, kako je potvrđeno, predsednik Vučić će na marginama skupa razgovarati sa Hašimom Tačijem.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here