Prof.dr Danica Grujičić ocenila je povodom problema vakcinacije dece i epidemije malih boginja u Srbiji da ne bi trebalo slušati nadrilekare

0
728

Prof.dr Danica Grujičić ocenila je povodom problema vakcinacije dece i epidemije malih boginja u Srbiji, da ne bi trebalo slušati nadrilekare, a da kao društvo moramo reformisati zdravstvo kako bi smo ponovo izgradili poverenje u porodičnog lekara .

 Epidemiolozi procenjuju da bi tokom narednih nedelja i meseci epidemija malih boginja, mogla da počne da jenjava, a  tokom maja bi obolevanje moglo da se svede na sporadične slučajeve. To bi bilo prirodno gašenje epidemije ali sa druge strane oni upozoravaju da ukoliko se  dodatno ne poveća obuhvat vakcinacijom, koji trenutno prema procenama iznosi 81 odsto,  na jesen bi epidemija mogla ponovo da se raširi. Pojedini epidemiolozi ističu i da zaštita od zaraznih bolesti ne može da bude pitanje “hoćeš-nećeš”, i da treba  kažnjavati one koji bez jasnog medicinskog opravdanja odbijaju vakcinaciju. Kakvi su izgledi da uz trenutno stanje dostignemo prag od 95 odsto vakcinisanih kako bismo stvorili kolektivni imunitet i sveli mogućnost izbijanja epidemije na nekakav minimum? Prof. dr Danica Grujičić sa Medicinskog fakulteta u Beogradu istakla je tim povodom da je vakcinacija jedno od dostignuća savremenog čovečanstva i da decu apsolutno treba vakcinisati.

Kada je reč o zaštiti dece od zaraznih bolesti, prva zemlja koja je donela odluku o tome je Italija gde je sredinom 2017.g. usvojen zakon po kome će roditelji morati da vakinišu decu protiv zaraznih bolesti, s obzirom na to da se povećao broj obolelih od boginja. Deca stara do šest godina moraće da budu vakcinisana da bi mogla da budu primljena u vrtiće, a roditelji koji svoju decu pošalju u školu nakon te starosti, a da ih nisu vakcinisali platiće novčanu kaznu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here