Darko Trifunović: “U sadašnjem trenutku najveća žrtva sukoba velikih sila u Siriji je sirijski narod. “

0
424

U sadašnjem trenutku najveća žrtva sukoba velikih sila u Siriji je sirijski narod , a hiljade ubijenih i milioni raseljenih pokazuju kako je to kada se velike sile sukobe na tako maloj teritoriji- rekao je profesor fakulteta bezbednosti Darko Trifunović.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se pre nekoliko nedelja sa ambasadorom SAD Kajlom Skotom, kako bi razgovarali o situaciji u Siriji posle koalicionih vazdušnih udara. Skot je pozvao Srbiju da podrži istragu koju sprovodi Organizacija za zabranu hemijskog oružja, a Vučić je poručio da Srbija čuva vojnu neutralnost. Predsednik je rekao da Srbija osuđuje upotrebu hemijskog oružja bilo gde u svetu, ali da kao teritorijalno mala zemlja, ne želi da se meša u odnose izmedu velikih sila. Da li je napad hemijskim oržjem zaista izveden i kako tumačiti uzdržanost Rusije tokom vazdušnog  napada na Siriju? Prof. Darko Trifunović sa Fakulteta bezbednosti u Beogradu smatra da je u sadašnjem trenutku teško tvrditi da li je napad hemijskim oružjem zaista izveden.

Misija Organizacije za zabranu hemijskog oružja stigla je sredinom prošlog meseca u Siriju, gde će sprovesti istragu o navodnom hemijskom napadu u sirijskom gradu Dumi. Organizacija je navela da će istraživački tim odmah početi da radi na utvrđivanju činjenica da li je u Dumi, poslednjem pobunjeničkom uporištu kod Damaska, gde su lokalni spasioci naveli da je u nedavnom napadu hemijskim oružjem stradalo više od 40 osoba, zaista korišćeno hemijsko oružje.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here