U planinskim uslovima u našoj zemlji opstaje jedino domaće “šareno govedo”, koje stočari ne mogu umatičiti i time dobiti pravo na subvencije

0
655

U planinskim uslovima u našoj zemlji opstaje jedino domaće “šareno govedo”, koje stočari ne mogu umatičiti i time dobiti pravo na subvencije. Oni mole državu da ima sluha i za domaće rase goveda.

Stočari sa obronaka Suve planine, iako uporno čuvaju stočni fond od 300 grla šarenog goveda, u siromašnoj opštini Gadžin Han, za državu su nevidljivi. Naime, u planinskim uslovima opstaje jedino domaće šareno govedo, koje ne mogu umatičiti i time dobiti pravo na subvencije, koje se kreću i do 25.000 dinara po grlu. Prema navodima portala Agro njuz, u lokalnoj samoupravi ističu da su u nekoliko navrata pokušali da intervenišu kod nadležnih, ali da su uslovi za subvencije propisani na državnom nivou i da se ne mogu menjati u skladu sa potrebama lokalnih stočara.

Pojedini stočari su rešili  da nastave porodičnu tradiciju i ostanu na selu i da se bave stočarstvom. Oni ističu da se na obroncima planine gaje najkvalitetnija grla stoke, jer životinje slobodno pasu tokom čitave godine. Takvo meso cenjeno je kod prerađivača mesa, pa je suvoplaninsko govedo poznati sastojak leskovačkog roštiljskog mesa. Međutim, kako se čini teško je nekome u Ministarstvu poljoprivrede objasniti da i kad bi uvezli i kupili simentalke, ne bi bilo velike koristi, jer one ne bi opstale u planini. Godinama se čuva domaća rasa , i to isključivo za meso. Stočarima savetuju da prodaju svoja grla i da kupe  umatičena. ’’Ne razumemo zašto je problem da imamo rasu krave kojoj znamo ćud – pitaju se stočari koji su  spremni da ulože u nove staje, ali se boje da neće uspeti da se izbore sa “državnom administracijom”.

– Nekada se gajilo na hiljadu ovaca u našim krajevima, a sada nas desetak najupornijih sa teritorije Gadžinog Hana i Bele Palanke čuvamo krave, da ne bi ovaj kraj potpuno opusteo. Imam 20 krava i 15 teladi, a moglo bi se na ovim proplancima 10 puta više gajiti, samo kad bi neko za nas imao sluha – ističe stočar Ljubiša Petković, i dodaje da nemaju ni organizovan otkup, već zavise od okolnih prerađivača mesa.

U lokalnoj samoupravi objašnjavaju da su u više navrata pokušali da pomognu stočarima, ali da je država neumoljiva, jer subvencioniše samo umatičena stada.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here