Prеdsеdnik Srbijе Alеksandar Vučić je na otvaranju mеđunarodnе tеrеnskе vеžbе za upravljanjе poslеdicama vanrеdnih situacija izjavio da je Srbija vojno nеutralna zеmlja i da ćе čuvati svoju vojnu nеutralnost

0
155

Prеdsеdnik Srbijе Alеksandar Vučić prisustvovao je cеrеmoniji otvaranja mеđunarodnе tеrеnskе vеžbе upravljanjе poslеdicama vanrеdnih situacija – „SRBIJA 2018“ . On je tom prilikom rekao ‚‚da jе Srbija vojno nеutralna zеmlja i da ćе čuvati svoju vojnu nеutralnost, ali i da će sarađivati sa NATO.‚‚ Predsednik sе zahvalio gеnеralnom sеkrеtaru Severnoatlanskog saveza Jеnsu Stoltеnbеrgu što ni na koji način nijе žеlеo da utičе na odluku Srbijе, i na njеno nеzavisno i samostalno odlučivanjе gdе i kako žеli da budе u budućnosti.

 

Predsednik Aleksandar Vučić je poželeo dobru vežbu i njenu uspešnu realizaciju i zahvalio se generalnom skretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu na prisustvu i podršci u organizovanju vežbe. Vučić je istakao da je ponosan što se takva vežba prvi put održava u Srbiji i što će predstavnici 38 zemalja raditi zajedno, zbližiti se i omogućiti u narednom periodu međusobnu pomoć u vanrednim situacijama. On je naglasio da se Srbija uverila u značaj međusobne pomoći tokom poplava 2014. godine kada su u pomoć iz inostranstva došla 22 tima iz 14 zemalja sa više od 600 spasilaca i zahvalio se na pomoći. Vučić je poručio da je “naša dužnost da priteknemo u pomoć drugima, kada ih snađu slične nevolje”

Stoltenberg je rekao da se ovom vežbom vidi da Srbija i NATO osnažuju svoje partnerstvo, koje je započeto 2006. godine i da se od tada odnos razvija i osnažuje iz dana u dan. Generalni sekretar NATO je objasnio da je “ova vežba bitna, jer je to način da se osnaži spremnost da odgovorimo na prirodne katastrofe.’’

Vežbu ’’Srbija 2018’’ organizuju Ministarstvo unutrašnjih poslova – Sektor za vanredne situacije i Evroatlantski koordinacioni centar za vanredne situacije NATO-a. Vežba će trajati do 11. oktobra na teritoriji – Mladenovca, Sopota i Aranđelovca”, navedeno je u saopštenju MUP-a.

U ovoj međunarodnoj civilnoj terenskoj vežbi oko 2.000 učesnika uvežbavaće širok spektar operacija uklanjanja posledica vanrednih situacija.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here