Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na otvaranju međunarodne terenske vežbe za upravljanje posledicama vanrednih situacija izjavio da je Srbija vojno neutralna zemlja i da će čuvati svoju vojnu neutralnost

0
139

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je ceremoniji otvaranja međunarodne terenske vežbe upravljanje posledicama vanrednih situacija – „SRBIJA 2018“ . On je tom prilikom rekao ‚‚da je Srbija vojno neutralna zemlja i da će čuvati svoju vojnu neutralnost, ali i da će sarađivati sa NATO.‚‚ Predsednik se zahvalio generalnom sekretaru Severnoatlanskog saveza Jensu Stoltenbergu što ni na koji način nije želeo da utiče na odluku Srbije, i na njeno nezavisno i samostalno odlučivanje gde i kako želi da bude u budućnosti.

 

Predsednik Aleksandar Vučić je poželeo dobru vežbu i njenu uspešnu realizaciju i zahvalio se generalnom skretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu na prisustvu i podršci u organizovanju vežbe. Vučić je istakao da je ponosan što se takva vežba prvi put održava u Srbiji i što će predstavnici 38 zemalja raditi zajedno, zbližiti se i omogućiti u narednom periodu međusobnu pomoć u vanrednim situacijama. On je naglasio da se Srbija uverila u značaj međusobne pomoći tokom poplava 2014. godine kada su u pomoć iz inostranstva došla 22 tima iz 14 zemalja sa više od 600 spasilaca i zahvalio se na pomoći. Vučić je poručio da je “naša dužnost da priteknemo u pomoć drugima, kada ih snađu slične nevolje”

Stoltenberg je rekao da se ovom vežbom vidi da Srbija i NATO osnažuju svoje partnerstvo, koje je započeto 2006. godine i da se od tada odnos razvija i osnažuje iz dana u dan. Generalni sekretar NATO je objasnio da je “ova vežba bitna, jer je to način da se osnaži spremnost da odgovorimo na prirodne katastrofe.’’

Vežbu ’’Srbija 2018’’ organizuju Ministarstvo unutrašnjih poslova – Sektor za vanredne situacije i Evroatlantski koordinacioni centar za vanredne situacije NATO-a. Vežba će trajati do 11. oktobra na teritoriji – Mladenovca, Sopota i Aranđelovca”, navedeno je u saopštenju MUP-a.

U ovoj međunarodnoj civilnoj terenskoj vežbi oko 2.000 učesnika uvežbavaće širok spektar operacija uklanjanja posledica vanrednih situacija.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here