Uzgoj paradajza iz semena i sadnja paradajza deluju relativno lako. Izazov je zapravo u uzgoju samih sadnica koje će izrasti u jake, zdrave biljke od kojih će se dobiti veliki broj savršeno zrelih paradajza.

 

Saveti će vam pomoći da izbegnete vretenaste, slabe sadnice, da sprečite gljivične bolesti i pojasniti kako da sprovedete prelazak sadnica iz zatvorenog prostora u baštu.

Ne počinjite prerano sa uzgojem paradajza – Ciljajte na to da posadite seme paradajza 5 do 6 nedelja pre poslednjeg očekivanog prolećnog mraza. Lako je zaneti se u iščekivanju predstojećeg proleća i prerano započeti sadnju semena paradajza. Seme zasađeno više od 6 nedelja pre poslednjeg prolećnog mraza biće spremno za prelazak napolje mnogo pre nego što spoljašnji uslovi budu budu dopuštali. Sačekajte pravi trenutak kako biste posadili najbolju letnju žetvu.

Držite seme paradajza na toplom – Seme paradajza ima koristi od blage toplote dok klija. Zagrevanje tla na 25-35°C podstiče sićušno seme da pusti svoje prve korene i pusti stabljiku. Koristite vodootpornu električnu prostirku kao izvor toplote za seme ili postavite zasađene posude za seme ili saksije na frižider ili radijator. Uklonite posude za seme ili saksije sa izvora toplote čim seme nikne. Sadnice najbolje rastu kada je temperatura tla između 15 i 25°C.

Osvetlite sadnice paradajza – Svetao, sunčan prozor nije dovoljan izvor svetla za uzgoj čvrstih sadnica paradajza. Sunčeva svetlost koja dolazi kroz prozor proizvodi sadnice sa dugim, gipkim stabljikama. Jednostavan set fluorescentnih sijalica ili sijalica za uzgoj potreban je za uzgoj sadnica koje su kompaktne i imaju jake stabljike i grane. Sadnice najbolje rastu kada je izvor svetlosti postavljen 5-10 cm iznad lišća. Koristite tajmer da osvetlite sadnice 14 do 16 sati dnevno.

Sadnice najbolje rastu kada je tlo stalno vlažno, ali ne mokro. Kada dodirnete površinu tla, trebalo bi da osetite vlagu, ali voda ne bi trebalo da izbija kada se tlo lagano pritisne. Održavajte tlo vlažnim laganim zalivanjem svaki dan. Ne dozvolite da se zemlja potpuno osuši. Kantice za zalivanje opremljene glavom za prskanje su za ovu namenu zgodne. Ako ste sadnice krenuli da gajite u posudi za seme ili malom loncu, premestite mlade biljke u kontejner širine oko 10 cm onda kada biljke dosegnu  visinu od oko 8 cm. Povećana zapremina tla i nadzemni prostor za uzgoj omogućiće biljkama da razviju veći korenov sistem i snažno grananje. Sačekajte da presadite sadnice u baštu dok noćne temperature ne budu redovno iznad 10°C. Tople noćne temperature dovode do toplog zemljišta, što je neophodno za dobar rast sadnica paradajza. Paradajz presađen u hladno zemljište bori se nedeljama pre nego što počne dobar rast. Nakon sadnje, rasporedite sloj malča od 5 do 8 cm oko biljaka kako biste sprečili rast korova i smanjili isparavanje vlage iz tla.