Ministarstvo poljoprivrede je saopštilo da će do 1.novembra primati Zahteve za podsticaje za preradu u ukupnom iznosu od tri koma pet miliona dinara.

Krajem prošle godine Ministarstvo poljoprivrede usvojilo je Pravilnik o podsticajima za sprovođenje aktivnosti u cilju podizanja konkurentnosti kroz diversifikaciju ekonomskih aktivnosti kroz podršku investicijama u preradu i marketing na poljoprivrednom gazdinstvu. Ovim Pravilnikom su bliže propisane vrste podsticaja za podršku investicijama u preradu i marketing na poljoprivrednom gazdinstvu u sektoru mleka, mesa, voća, povrća i grožđa, uljanih kultura, gajenog začinskog, lekovitog i aromatičnog bilja, pčelinjih proizvoda, gajenih vrsta gljiva, kao i plodova sakupljenih iz prirode.

Pravilnikom su regulisani uslovi, način ostvarivanja prava na podsticaje, obrazac zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje, kao i maksimalni iznos podsticaja po korisniku.
Pravo na podsticaje ostvaruju registrovana poljoprivredna gazdnstva u aktivnom statusu i to: fizičko lice – nosilac registrovanog komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, samo za proizvodnju i preradu mleka u skladu sa zakonom kojim se uređuje veterinarstvo, preduzetnik, srednja škola, naučnoistraživačka organizacija u oblasti poljoprivrede i privredno društvo, samo za proizvodnju i preradu grožđa.

Isti podnosilac zahteva može u kalendarskoj godini podneti samo jedan zahtev za jedan ili više podsticaja, pri čemu zahtev može obuhvatiti jednu ili više prihvatljivih investicija u okviru odgovarajuće vrste podsticaja.

Uz zahtev se, između ostlog, dostavlja i račun za nabavku predmetne investicije i dokaz o izvršenom plaćanju. Navedena dokumentacija treba da bude izdata u periodu od 16. oktobra prethodne kalendarske godine do dana podnošenja zahteva, kao i da glasi na podnosioca zahteva. Uverenja i potvrde koje je podnosilac zahteva u obavezi da dostavi ne mogu da budu starije od trideset dana od dana podnošenja zahteva.

Podsticaji se utvrđuju u visini od pedeset odsto od vrednosti prihvatljive investicije umanjene za iznos sredstava na ime poreza na dodatu vrednost, odnosno u iznosu od šezdeset pet od ove vrednosti u području sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi.
Podsticaji se isplaćuju po redosledu podnošenja uredno podnetih zahteva do iznosa finansijskih sredstava utvrđenog posebnim propisom kojim se uređuje raspodela podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju.
Zahtev za ostvarivanje prava na podsticaje podnosi se Upravi za agrarna plaćanja, za svaku kalendarsku godinu do 1. novembra tekuće godine.