Posle šest meseci na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija biće razmatran izveštaj generalnog sekretara o radu Unmika od 16. jula do 15. oktobra

0
56

Posle šest meseci, na sednici Saveta bezbednosti  Ujedinjenih nacija biće razmatran izveštaj generalnog sekretara o radu Unmika od 16. jula do 15. oktobra. Prethodna sednica o Kosovu održana je u maju, a pauza je nastala zbog protivljenja Velike Britanije, SAD i Francuske da se ta tema stavlja na dnevni red svaka tri meseca, što je bila praksa poslednjih godina.

Srbiju će na sednici predstavljati šef diplomatije Ivica Dačić, koji će izneti ocenu aktuelne situacije na Kosovu i Metohiji, posebno u kontekstu niza provokativnih i jednostranih poteza Prištine u prethodnom periodu, kao i povećanog broja napada na Srbe i njihovu imovinu u Pokrajini.

Ivica Dačić će kako se očekuje ponoviti stav da je Srbija spremna za nastavak pregovora, ali u onom tenutku kada Priština ispuni ono što je potpisala, a to se odnosi ne samo na formiranje Zajednice srpskih opština nego i na uredbu o povećanju poreza. Dačić će takođe ukazati i da je neprihvatljivo formiranje takozvane kosovske vojske.

U svom najnovijem izveštaju o Kosovu i Metohiji, generalni sekretar UN Antonio Gutereš je pozdravio rešenost Beograda i Prištine da, kroz dijalog kojim posreduje EU, dođu do normalizacije odnosa.On je upozorio da je u protekla tri meseca zabaleženo nekoliko incidenata koji su rezultat međunacionalnih tenzija.

U izveštaju, koji obuhvata period od 16. jula do 15. oktobra, Gutereš je istakao da je zabrinut zbog obnovljenih tenzija u vezi sa građevinskim radovima u posebnim zaštićenim zonama i upozorio je na obaveze u vezi sa zaštitom verskog nasleđa. Generalni sekretar je u ovom dokumentu naveo i da su izjave srpskih i kosovskih lidera o razgraničenju izazvale zabrinutost kosovskih Srba, kao i nesporazume između Beograda i lidera Srpske pravoslavne crkve na Kosovu.

Antonio Gutereš je istakao da Unmik nastavlja i dalje konstruktivnu saradnju sa Beogradom i Prištinom, sa svim zajednicama na Kosovu i sa regionalnim i međunarodnim akterima.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here