Tradicionalna akcija besplatne kontrole zdravstvenog stanja građana održana je u GOMEX-ovom supermarketu “TOTAL” u naselju Ruža Šulman

0
91

Društvo za borbu protiv šećerne bolesti obeležilo je Svetski dan borbe protiv dijabetesa. Tim povodom održana je tradicionalna akcija besplatne kontrole zdravstvenog stanja građana u GOMEX-ovom supermarketu “TOTAL” u naselju Ruža Šulman. Kompanija Gomex kao društveno odgovorna kompanija pružila je i ovog puta punu podršku ovoj akciji kojoj se odazvao veliki broj sugrađana. Stručni tim Društva u saradnji sa aktivistima Crvenog krsta vršio je procenu rizika za dobijanje šećerne bolesti TIP 2, merili su nivo šećera u krvi i krvni  pritisak a lekari su na osnovu dobijenih rezultata davali stručne lekarske savete svim zainteresovanim građanima. Prema rečima potpredsednika Duštva za borbu protiv šećerne bolesti Lazara Ernea ova akcija se odvija na 5 lokacija u gradu.

Svetski dan dijabetesa obeležava se 14. novembra u preko 160 zemalja članica Ujedinjenih nacija, pod okriljem Međunarodne federacije.Od ove bolesti u Srbiji boluje približno 710.000 osoba. Aktivan život, izbalansirana ishrana bogata povrćem i voćem, nemasnim mesom i mlečnim prerađevinama, može biti korisna u sprečavanju, ali i držanju dijabetesa pod kontrolom.Trenutno u Zrenjaninu ima oko 13.000 registrovanih osoba sa dijabetesom i isto toliko onih koji ne znaju da boluju od ove bolesti. Lekari su saglasni da je izuzetno važno da se dijabetes otkrije na vreme.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here