Vučić: Dužnost KFOR-a je da raspusti kosovsku vojsku

0
83

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i šef UNMIK-a Zahir Tanin, koji je i specijalni izaslanik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija na Kosovu i Metohiji, razmotrili su aktuelnu političku i bezbednosnu situaciju na Kosovu i Metohiji.

 Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i šef UNMIK-a Zahir Tanin, koji je i specijalni izaslanik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija na Kosovu i Metohiji,razmotrili su aktuelnu političku i bezbednosnu situaciju na Kosovu i Metohiji. Predsednik Vučić je naglasio da namera Prištine da formira vojsku tzv. Kosova, kao nova provokativna i jednostrana mera posle uvođenja taksi na srpsku robu, izaziva veliku zabrinutost Srbije za budućnost Srba na Kosovu i Metohiji. On je rekao da će Srbija učiniti sve da sačuva mir i stabilnost, ali da će situacija, kad Priština sutra, protivno međunarodnom pravu, donese odluku o formiranju vojske, biti značajno pogoršana. 

 Predsednik Vučić je naglasio da je KFOR taj koji,prema odredbama Rezolucije 1244, ima mandat da razoruža nelegalne naoružane snage kosovskih Albanaca. On je najavio konsultacije sa prijateljima Srbije u Savetu bezbednosti UN o akcijama kojebismo mogli da preduzmemo kao reakciju na formiranje vojske tzv. Kosova. 

 Šef UNMIK-a Tanin je rekao da deli zabrinutost za situaciju na Kosovu i Metohiji. On je naglasio da je pismom generalnog sekretara UN iz aprila 2014. godine potvrđeno da“Rezolucija 1244 ostaje pravni okvir međunarodnog bezbednosnog prisustva na Kosovu i Metohiji ”. Tanin je takođe rekao da je to i stav aktuelnog generalnog sekretara Gutereša i da promene mandata KFOR nema bez saglasnosti Saveta bezbednosti UN.On je podsetio i na svoju izjavu da je uvođenje taksi na robu iz Centralne Srbije jasno kršenje CEFTA sporazuma i da ta mera hitno mora da bude obustavljena. 

Predsednik Vučić je zamolio šefa UNMIK-a da iskoristi svoj uticaj i upozori Prištinu da svojim jednostranim i provokativnim merama povećava napetost i ugrožava mir i stabilnost u regionu. On je izrazio zabrinutost zbog sve većeg broja incidenata i ponovio da je Srbija posvećena unapređenju regionalne saradnje.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here