Bozidar Delic o preisptivanju naziva Republike Srpske.

0
159

Poslanik Srpske radikalne stranke u Skupštini Srbije Božidar Delić izjavio je da je cilj pokretanja preispitivanja naziva Republike Srpske pred ustavnim sudom Bosne i Hercegovine od strane SDA da se Srbi izritiraju i da naprave nekakav nepromišljen potez.

Stranka demokratske akcije saopštila je da će preko svojih predstavnika u institucijama Bosne i Hercegovine  pokrenuti pravnu proceduru pred Ustavnim sudom radi preispitivanja naziva Republike Srpske. Poslanika Srpske radikalne stranke u Skupštini Srbije Božidara Delića zamolili smo za komentar ove najave SDA .

U saopštenju za javnost SDA je navela kako je dugogodišnja praksa institucija vlasti entiteta Republike Srpske pokazala,  da je dosadašnji naziv tog entiteta intenzivno i efikasno korišćen u svrhu diskriminacije i isključivanja druga dva konstitutivna naroda – Bošnjaka i Hrvata. Predsedavajući Predsedništa Bosne i Hercegovine Milorad Dodik je  reagujući na inicijativu SDA rekao da ona  nije spojiva sa Ustavom Bosne i Hercegovine, prema kome je ona sastavljena od dva entiteta – Republike Srpske i Federacije BiH. .On je rekao da će se tražiti i zasedanje Skupštine Republike Srpske kako bi se predložile adekvatne mere ako inicijativa SDA o promeni naziva Republke Srpske bude upućena u Ustavni sud BiH.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here