Stočarstvo u našem regionu ipak ima perspektivu

0
251

Dvadeset treća Regionalna izložba stoke i ovaca u Tomaševcu pokazala je da uprkos problemima i teškoćama stočarstvo u našem regionu ipak ima perspektivu.

Dvadeset treća Regionalna izložba stoke i ovaca u Tomaševcu pokazala je da uprkos problemima i teškoćama stočarstvo u našem regionu ipak ima perspektivu. U prilog ovoj tvrdnji govori podatak da mladi stočari planski i uz pomoć stručnjaka mogu ostvarivati dobre proizvodne rezultate. Jedan od mlađih izlagača na izložbi je bio i Nenad Bogdanov. Ovaj Tomaševčanin sa bratom Branislavom vodi uspešno mlečnu farmu, sa kojom su braća Bogdanov startovala pre deset godina. Kako je rekao Nenad Bogdanov i generacije koju su mlađe od njegove, počinju da se bave proizvodnjom mleka i uzgojem mlečnih krava i tu vide svoju perspektivu.

Drugi brat Bogdanov – Branislav, takođe je naglasio da je zadovoljan proizvodnjom koja se ostvaruje. On je na farmi zadužen za ratarsku proizvodnju.

Braća Bogdanov nameravaju da na svojoj farmi imaju sto krava za mužu što bi značilo i proizvodnju od milion litara na  godišnjem nivou. Ove godine planiraju da sa postojećim muznim grlima dostignu proizvodnju od sto pedeset hiljada litara mleka.

Kao i ranijih godina i odgajivači ovaca bili su u značajnom broju prisutni na izložbi. Iskusni zrenjaninski odgajivač ovaca Dragan Lalić čija se porodica jedan vek bavi gajenjem ovaca, je rekao da je loše vreme uticalo na to da broj izloženih grla ipak bude nešto manji nego ranijih godina.

Kada je reč o državnim podsticajima u stočarstvu za ovu godinu, iznosi po kvalitetnom priplodnom grlu po Uredbi o raspodeli podsticaja u poljoprivredi za 2019. godinu utvrđeni su još u januaru. Tako stočari mogu računati na dvadeset pet hiljada dinara po grlu za kvalitetne priplodne mlečne krave , priplodne tovne krave i bikove dok  podsticaji za kvalitetne priplodne ovce i ovnove,kao i koze i jarčeve iznose sedam hiljada dinara po grlu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here