Mišel Zubenica o novom Zakonu o zdravstvenoj zaštiti

0
179

Politički analitičar Mišel Zubenica je rekao da je bolje da su lekarima i medicinskom osoblju povećane plate nego što je novim Zakonom predloženo da dobijaju nenovčane poklone.

Novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti predvideo je da medicinski radnici smeju da prime od pacijenta nenovčani poklon čija pojedinačna vrednost ne prelazi dvadeset tri evra, a ukupna vrednost ne prelazi prosečnu neto platu od četiri stotine šezdeset dva evra. Lekari su prema izjavama koje su se mogle čuti neprijatno iznenađeni takvim zakonskim rešenjem. Oni smatraju da Zakon o zdravstvenoj zaštiti ne može da menja koncepte šta je korupcija, a šta nije, jer je to stvar Krivičnog zakonika.  Da li je ovakvo rešenje presedan kada je reč o borbi protiv korupcije i da li sada i ostale javne profesije mogu da zatraže slična rešenja za obavljanje svog posla,pitali smo političkog analitičara Mišela Zubenicu.

Novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti počeo je da se primenjuje od 11. aprila. U Zakonu je i zvanično navedeno da se ne smatra korupcijom, sukobom interesa, odnosno privatnim interesom, u skladu sa zakonom iskazivanje zahvalnosti u vidu poklona manje vrednosti.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here