Prva api komora na Zlatiboru

0
2302

Na Zlatiboru je otvorena prva api komora za lečenje vazduhom iz košnica, a u pitanju je tradicionalni način lečenja kombinovan sa savremenom tehnologijom.

Ovu ideju je realizovao pčelar Slavko Obućina koji je objasnio da je košnica prirodna apoteka i u mnogim zemljama Evrope je sve populranija ova vrsta terapije. U Nemačkoj, Švajcarskoj i Austriji postoji već odavno, u Sloveniji je od skoro krenulo masovno korišćenje api komora, a ovaj koncept lečenja počeli su da priemnjuju i u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini. Kod nas je tek u povoju – apikomora ima na Fruškoj Gori, u Kraljevu, Prijepolju, kao i u samom Užicu. Kako je preneo portal Agorklub, Obućina je počeo da se interesuje za api komore pa je stupio u kontakt sa eminentnim ljudima iz oblasti pčelarstva. Saznao je i kakva je zakonska regulativa i da se rad apikomore tretira na isti način kao prodaja meda i drugih pčelinjih proizvoda.

Prema njegovim rečima, terapija vazduhom iz košnice predstavlja tipično banjsko lečenje i odavno se primenjuje u kinsekoj medicini, kao i u Rusiji. Pčele svojim kretanjem i radom u košnici proizvode aerosol. On sadrži eterična ulja propolisa,  meda i voska, matičnog, pčelinjeg i trutovog mleča, pergu i druge aromatične materije.

Svi ti sastojci se oslobađaju iz košnice, dezinfikujući vazduh oko pčelinjaka u prečniku do dve stotine metara.Ove materije utiču na poboljšanje stanja bolesnika, povećanje apetita i bolji san i raspoloženje. Prema onom što se zna vazduh iz košnice stimuliše organe za disanje, želudac, creva, kao i kardiovaskularni i nervni sistem. Povećava se imunitet organizma, rad pluća, pa i same radne sposobnosti.

Odluku da izgradi apikomoru Obućina je doneo prethodne zime. U apikomori ima dvanaest košnica i šest aparata za udisanje. Ti aparati su direktno povezani sa košnicom. Namera je da postavi još šest, kada prikupi dovoljno novca.

Da bi terapija imala maksimalan efekat potrebno je da se ona sprovodi dvadeset dana. Terapija traje dvadeset minuta i sprovodi se dva puta dnevno, ujutru i uveče. Potrebno je duboko udisati, a ne plitko, jer svi fiziološki plitko dišemo, naročito oni koji žive u gradovima. Za one koji imaju problema sa udisanjem, uz svaki aparat postoji ventilator koji olakšava uduvavanje vazduha u crevo i do usta. Korišćenje api komore se preporučuje i sportistima koji dolaze na Zlatibor na visinske pripreme.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here