Predsednik Vučić poželeo dobrodošlicu novom ambasadoru SAD Entoniju Godfriju

0
108

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je poželeo dobrodošlicu novom ambasadoru Sjedinjenih Američkih Država Entoniju Godfriju i izrazio nadu da je obostrana želja da se odnosi dveju zemalja vrate na nivo istinskog partnerstva.                                                                                                                                                                       Ambasador Godfri je, prilikom predaje akreditivnih pisama, na srpskom jeziku rekao da u ime predsednika Donalda Trampa, državnog sekretara Majka Pompea i naroda Sjedinjenih Američkih Država, prenosi predsedniku i svim građanima Srbije najbolje želje. On je rekao da Sjedinjene Američke Države veoma cene prijateljstvo i lične veze – koje su građene duže od jednog veka – i koje povezuju naša dva naroda.  Sada smo kao države na početku jednog posebno važnog perioda tog prijateljstva. Kao ambasador, kako je rekao Godfri, posvetiće se saradnji sa Vučićem i Vladom Srbije kako bi pomogli Srbiji da ostvari svoj cilj evropskih integracija. On je dodao da deli uverenje da Srbija ima potencijal da bude primer prosperiteta i mira u ovom regionu.

Predsednik Vučić je konstatovao da je intenziviran politički dijalog Srbije i SAD, kao i da je vidljivije interesovanje američkih investitora za srpsko tržište. Ambasador Godfri je rekao da predsednik Vučić i Srbija mogu da budu ponosni na ostvareni ekonomski napredak, koji potvrđuju i međunarodne finansijske institucije. On je rekao da SAD žele da pomognu taj ekonomski napredak, kao i regionalnu saradnju i bolje odnose na Zapadnom Balkanu.

Predsednik Vučić je rekao da ceni podršku koju SAD pružaju Srbiji na evropskom putu, posebno kroz pomoć u sprovođenju neophodnih reformi. On je naglasio da je Srbija čvrsto na evropskom putu, ali da u isto vreme ostaje nezavisna zemlja, samostalna u odlučivanju.

Dvojica sagovornika su se saglasili da imenovanje specijalnih izaslanika – ambasadora Ričarda Grenela i zamenika pomoćnika državnog sekretara Metjua Palmera – predstavlja želju SAD da podrži dijalog Beograda i Prištine. Iako za sada nema napretka u dijalogu, predsednik Vučić je rekao da je bio zadovoljan prilikom da razmeni mišljenja sa obojicom specijalnih izaslanika, kao i to da cenimo podršku u nalaženju kompromisnog, obostrano prihvatljivog i održivog rešenja.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here