Agrarni budžet za narednu manji nego ove godine

0
219

Sudeći prema predlogu budžeta za narednu godinu, poljoprivrednici nemaju osnova da se nadaju povećanju subvencija i većoj podršci države.

U 2020.g. iz nove kase za subvencije za poljoprivredu biće izdvojeno manje nego ove godine. Naime, kako je navedeno u Predlogu zakona o budžetu Republike Srbije, dogodine će na ime subvencija u poljoprivredi biti raspodeljeno oko četrdeset koma šest milijardi dinara. Ove godine je za tu vrstu pomoći poljoprivrednicima iz nacionalne kase bilo obezbeđeno četrdeset tri koma sedam milijardi dinara.

Međutim, valja imati na umu i to da su sve subvencije iz republičkog budžeta, prema Predlogu zakona, smanjene u odnosu na 2019.g., tako da, ako se posmatra procentualno učešće poljoprivrede u tim rashodima, ona neće proći lošije nego sada. Kako je preneo novosadski Dnevnik, ukupne subvencije koje će država dati u 2020. će iznositi devedeset pet koma četiri milijarde  dinara, za oko šest milijardi manje nego u ovoj godini.

U obrazloženju predloga budžeta po sektorima, piše da će ukupno za poljoprivredu i ruralni razvoj u 2020, biti ukupno obezbeđeno skoro četrdeset sedam koma dvadeset pet milijarde dinara. Učešće poljoprivrede i ruralnog razvoja u ukupnom nacionalnom budžetu iduće godine biće tri koma pedeset četiri odsto, što je ponovo ispod očekivanja poljoprivrednika. Oni već godinama zahtevaju i očekuju da agrar u republičkoj kasi učestvuje sa barem pet odsto. Zapravo, zakonska je obaveza da agrarni budžet iznosi najmanje pet odsto ukupnog budžeta, ali se država toga ne pridržava godinama unazad.

Agrarni budžet za narednu godinu, kako se može videti u dokumentima koji prate Predlog zakona o budžetu za 2020, biće orijentisan razvojno i investiciono, poput ovogodišnjeg. Za direktna plaćanja preko Uprave za agrarna plaćanja ići će oko dvadeset tri koma pet milijardi, za ruralni razvoj osam milijardi kao i ove godine, za IPARD što iz domaćih, što iz evropskih izvora oko četiri milijarde. Za bezbednost hrane, veterinarsku i fitosanitarnu politiku ukupno će biti izdvojeno oko pet koma sedam milijardi  dinara.

Da paorske subvencije u narednoj godini neće biti veće, moglo se zaključiti i iz odgovora koji je pre par dana dao ministar poljoprivrede Branislav Nedimović. On je rekao da agrarni budžet u najvećoj meri zavisi od definisanog nacionalnog budžeta, odnosno od alociranih sredstava za potrebe poljoprivrede. Nakon usvajanja budžeta Republike Srbije za 2020. godinu, bliže će biti definisana opredeljena sredstva za poljoprivredu, koja će se, nakon toga, Uredbom o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2020. godini alocirati na pojedine mere.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here