Suđenja putem skajpa nisu po Ustavu Republike Srbije

0
992

Suđenja putem audio-video veze, a bez neposredno prisutnog okrivljenog na pretresu, nisu u skladu sa odredbama Ustava Republike Srbije smatra advokat Vićentije Darijević.

Ministarstvo pravde je 17. marta ove godine izdalo Preporuke za rad sudova i javnih tužilaštava za vreme vanrednog stanja proglašenog 15. marta. U tački 1. preporučuje se da za vreme vanrednog stanja sudije Vrhovnog kasacionog suda, Privrednog apelacionog suda i apelacionih sudova rad po predmetima obavljaju kod kuće izuzev kada je neophodno da se održe sednice sudskih veća i u drugim predmetima. Sudije viših, osnovnih, privrednih i prekršajnih sudova za vreme vanrednog stanja rad po predmetima obavljaju u zgradi suda osim ako je moguće obavljanje poslova od kuće, a po odluci predsednika suda. Sa advokatom Vićentijem Darijevićem razgovarali smo o tome kakvo je trenutno postupanje sudova u već zakazanim sudskim predmetima.

Komentarišući učešće okrivljenog na glavnom pretresu putem audio-video veze, koje je uvedeno Uredbom Vlade Republike Srbije 01. aprila Darijević je rekao da suđenja bez neposrednog prisustva okrivljenog na glavnom pretresu nisu zakonita i nisu u skladu sa Ustavom Republike Srbije.

Suđenja u kojima je korišćen skajp održana su u nekim sudovima krajem marta i donete su prvostepene presude pred Osnovnim sudom u Dimitrovgradu i Osnovnim sudom u Požarevcu. Govoreći o ovim presudama Darijević je rekao da nije bilo pravnog osnova za ovakvo postupanje sudova jer je Vlada uredbu donela 1. april. Istina, postojao je dopis Ministarstva pravde, ali po njegovom mišljenju, ozbiljne stvari kao što je krivični postupak ne mogu se uređivati dopisima, a upitna je i ustavnost same Uredbe donete kasnije.

U Zrenjaninu se suđenja ne odvijaju putem audio-video veze nego i dalje neposrednim prisustvom okrivljenog u sudnici, ali uz poštovanje svih mera zaštite i preporučenog rastojanja među učesnicima u postupku. Ukoliko neko ne želi da prisustvuje ovakvom načinu održavanja pretresa, pretres se odlaže.

Neposredna komunikacija sudova sa strankama predviđena je u slučajevima koji ne trpe odlaganje. U krivičnoj materiji to su slučajevi u kojima je određen pritvor ili se traži određivanje pritvora, slučajevi koji se vode za krivična dela iz članova 245, 248 i 249 Krivičnog zakonika, u slučajevima prema maloletnim učiniocima krivičnih dela odnosno gde je oštećeni maloletno lice u vezi krivičnih dela protiv polne slobode, u slučajevima koji se odnose na nasilje u porodici, u kojima postoji opasnost od zastarelosti, za krivična dela izvršena za vreme vanrednog stanja i u vezi sa vanrednim stanjem i u kojima se odlučuje o zabrani rasturanja štampe i širenja informacija u sredstvima javnog informisanja.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here