Kako izgleda Srbija sa migrantima

0
2923

ISTRAŽUJEMO: Ko je dobio novac za prijem migranata u Srbiju i ko dozvoljava njihov vandalizam po Srbiji.

Migrantska kriza traje već nekoliko godina, a u najnovije vreme je daleko masovniji priliv izbeglica i migranata zabeležen na Balkanu. Izbeglice su od strane evropskog političkog miljea dočekane sa simpatijama, odnosno kao žrtve ratnih strahota kojima EU mora pružiti sigurno utočište. Da se radi o žrtvama ratnih sukoba videli bismo i žene i decu, kojih nema. To su mahom muškarci od 16 do 45 godina što ukazuje da su to obučeni ratnici i što uliva strah kod ovdašnjeg stanovništva. Vremenom je odnos prema migrantima postao predmet žestokih kritika i od strane dela evropske javnosti. Najpre su migranti posmatrani kao namučeni i napaćeni ljudi kojima je potrebna pomoć i podrška, međutim, sa pojavom prvih incidenata u kojima su upravo migranti imali glavnu ulogu promenio se i stav javnosti prema njima. Incidenti od strane migranata postali su uobičajena slika današnjice, a upravo o tome svedoči i porodica Cvejić, u čiju vikendicu su migranti ulazili nekoliko puta. Prvi i drugi put kada su migranti upali u vikendicu nije bilo značajnije štete sem što je nestalo nekoliko predmeta. Međutim, svaki naredni put bivao je sve gori i gori.

Cvejići su se povodom ovih događaja obratili policiji, ali su službenici ministarstva unutrašnjih poslova bili poprilično nezainteresovani za rešavanje ovog slučaja i nesvesni toga kolika je nematerijalna šteta naneta porodici Cvejić, koja je u ovo imanje ulagala decenijama.

Velinkin suprug, Dejan, imao je lični sukob sa migrantima, koje je zatekao na svom imanju. Prošao je sa lakšim telesnim povredama, koje su zarasle, ali su strah i zabrinutost i dalje prisutni.

Cvejići nisu zabrinuti za materijalna dobra na ovom posedu koliko za bezbednost i zdravlje svojih najmilijih.

Zvanična statistika zvuči ovako: u 17 centara, kojima upravlja Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije, trenutno je smešteno oko 5.700 migranata, dok se van njih nalazi oko 700 ljudi. Samo tokom 2015. godine, u jeku prve izbegličke krize, kroz Srbiju je prošlo gotovo milion ljudi. U Komesarijatu kažu da se situacija sa migrantima pažljivo prati, a u to nas uveravaju i predstavnici vlasti navodeći da je država spremna da osigura svoje granice. „Naši državni organi neće dozvoliti ulaz na teritoriju Republike Srbije onim licima za koje smatramo ili većini lica za koje smatramo da bi na taj način mogli da ugroze sigurnost i bezbednost naše republike“  rekao je Aleksandar Vučić na jednoj konferenciji. Međutim iako vlasti ističu da je sve u redu sve češće se sa raznih strana čuju informacije o o vandalizmu i napadima migranata, pogotovo kada su u pitanju pogranična mesta. Neretko se obijaju kola, kuće, napadaju se prolaznici i oduzima im se novac, a dešava se i da se migranti među sobom potuku. Iz tih razloga u Šid su nedavno poslati pripadnici Vojske Srbije i dodatne jedinice policije. Građani Srbije osećaju se kao taoci u svojoj zemlji i pitaju se da li treba da budu ponižavani i maltretirani samo zato što je neko u vrhu vlasti primio novac za boravak migranata u Srbiji i da li zbog toga treba svoja porodična gazdinstva da ostave na milost i nemilost sada već nepoželjnim gostima.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here