Milan Stamatović: Ko ne poštuje tradicionalne vrednosti osuđen je na propast

0
194

Svi politički akteri koji se odreknu svoje nacije, vere, kulture i tradicije osuđeni su na propast jer nema ničeg važnijeg od domovine rekao je predsednik Opštine Čajetina i predsednik Zdrave Srbije Milan Stamatović, komentarišući povlačenje Desanke Maksimović iz plana i programa nastave za gimnazijalce.

Zdrava Srbija u predizbornim spotovima ističe značaj Karađorđa, Miloša, naše istorije i tradicije i njeni predstavnici kulturu, tradiciju, veru i naciju smatraju stubovima na kojima se zasniva Srbija i koji su ključ srpskog uspeha. Sa druge strane, Desanka Maksimović je izbačena iz školskog programa za srednjoškolce zajedno sa ostalim srpskim klasicima. Milana Stamatovića, predsednika Zdrave Srbije pitali smo kako da sačuvamo prave vrednosti i tradiciju ako se država ovako ponaša prema našim velikanima.

U okviru izmene programa nastave predmeta Srpski jezik i književnost u gimnazijama, komisija Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja odlučila je da iz trećeg razreda isključi izbor iz poezije Desanke Maksimović, a iz četvrtog čuvenu zbirku velike pesnikinje “Tražim pomilovanje” uz obrazloženje da se vanvremenost Desanke Maksimović ne uklapa u poetičke okvire epohe i da je ovim potezom napravjeno mesto za obradu dela drugih pisaca kao što su Ivan V. Lalić, Stevan Raičković i Borislav Pekić te da je Desanki Maksimović posvećena dovoljna pažnja u obrazovnom procesu. To je izazvalo lavinu negodovanja među piscima, kritičarima, prosvetnim radnicima, univerzitetskim profesorima. Na odluku je hitro reagovala i Zadužbina “Desanka Maksimović”, pismom koje su podržali Matija Bećković, Ljubomir Simović, Milovan Danojlić, Milosav Tešić, Alek Vukadinović, Rajko Petrov Nogo, Miroslav Maksimović.

Protest zbog izbacivanja dela Desanke Maksimović iz osnovnoškolske i srednjoškolske literature, koji je organizovao dramaturg Siniša Kovačević, održan je u 8. juna ispred Ministarstva prosvete. Okupljeni su čitali Desankine stihove, a govornici su, osim Kovačevića, bili glumci i glumice Milan Caci Mihajlović, Ljiljana Blagojević, Aleksandar Srećković Kubura, Vanja Milačić, kao i profesorka književnosti iz Užica Biljana Crnić i narodna poslanica Ana Stevanović. Na kraju protesta okupljenima se obratio Siniša Kovačević koji je istakao da je Desanka Maksimović “ona kolevka iz koje ćemo razvijati i negovati zdravu decu i zdrav porod, koji treba da izraste u misleće, pravovaljane i altruistične ljude”.

Legendarna Desanka Maksimović ipak ostaje deo nezaobilaznog školskog štiva i to je epilog višednevne javne borbe da se njena dela ne izbace iz nastavnog programa srpskog jezika i književnosti. Poezija Desanke Maksimović biće kao i dosad deo školskog programa u punom obimu – odlučeno je većinom glasova na vanrednoj sednici Nacionalnog prosvetnog saveta Srbije, a ova odluka je prosleđena i ministru prosvete Mladenu Šarčeviću. “To znači da će u programu četvrtog razreda ostati zbirka “Tražim pomilovanje”, a u trećem izbor iz poezije” – rekao je predsednik Nacionalnog prosvetnog saveta profesor dr Radivoje Stojković obrazlažući ovu odluku.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here