Asocijacija poljoprivrednika traži 22 dinara po kilogramu pšenice

0
164

Nezavisna asocijacija poljoprivrednika Srbije tražila je da Robne rezerve pre žetve objave otkupnu cenu pšenice od 22 dinara po kilogramu, a predstavnici Ministarstva poljoprivrede Srbije su obećali ovoj asocijaciji da će direkcija objaviti otkupnu cenu pšenice čim Vlada odobri novac za otkup.

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede Srbije su obećali Nezavisnoj asocijaciji poljoprivrednika Srbije da će direkcija Robnih rezervi objaviti otkupnu cenu pšenice čim Vlada odobri novac za otkup, rekao je predsednik Skupštine tog udruženja Ivan Vučković.

Posle sastanka u Ministarstvu poljoprivrede on je rekao da su Robne rezerve pre deset dana uputile zahtev Vladi da obezbedi novac za otkup pšenice, i da su predstavnici tog udruženja zamoljeni da sačekaju na odgovor do kraja sledeće nedelje.

Nezavisna asocijacija poljoprivrednika Srbije tražila je da Robne rezerve pre žetve objave otkupnu cenu pšenice od 22 dinara po kilogramu, a pre dva dana je odložila protest zbog toga što se na odgovor čeka mesec dana.

Vučković je rekao da je to Udruženje predložilo da otkupna cena pšenice bude 22 dinara po kilogramu, jer je prošle godine, kad je rod bio mnogo bolji, otkupna cena bila 20 dinara.

Dodao je da predstavnici Ministarstva poljoprivrede na održanom sastanku nisu bili protiv tog predloga.

„Otkupljivači pšenice su planirali da je plate 17-18 dinara po kilogramu, pa je kasnije prodaju po višim cenama, a proizvodjači nemaju gde da je uskladište i čekaju da je posle žetve prodaju po višoj ceni“, rekao je Vučković.

Istakao je da poljoprivrednici ne traže nerealnu cenu, jer stočno brašno koje sadrži najvećim delom pšeničnu ljusku košta 23 dinara po kilogramu.

Vučković je rekao da su od Ministarstva poljoprivrede tražili da reši problem registracije kombajna uvezenih iz EU.

„Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije za registraciju kombajna kako bi mogli da putevima stignu do njiva, traži odjavu saobraćajne dozvole u zemlji iz koje su uvezeni“, rekao je Vučković.

Problem je što se kombajni i druge poljoprivredne mašine brzine do 20 kilometara na sat, ne registruju u zemljama EU, te se ne može odjaviti registracija da bi kombajn bio registrovan u Srbiji.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here