Jovan Marić – Kosovsko pitanje je slično pitanju Zapadne Sahare

0
112

Povlačenje priznanja neke države je moguće i to se videlo još davno na primeru Maroka, koji je izdejstvovao da brojne države povuku priznanje Zapadne Sahare, rekao je za KTV televiziju psihijatar Jovan Marić, koji je u dva navrata bio ambasador Srbije u afričkim zemljama.

Dvocifren broj zemalja povukao je priznanje Kosova. Zapad je pokušao da sprovede reciprocitet izmedju podizanja taksi na srpsku robu koja ulazi na Kosovo i diplomatske borbe našeg Ministarstva spoljnih poslova da pojedine članice OUN povuku priznanje Kosova. Kako ocenjujete uspeh ministarstva u kampanji povlačenja priznanja Kosova?

Zapadna Sahara je posebna nesuverena teritorija na severozapadu Afrike, koja je predmet spora između Maroka i vojno-političke organizacije Polisario, koja je na području teritorije proglasila nezavisnu državu pod nazivom Saharska Arapska Demokratska Republika. Do sada su samo neke države, i to uglavnom afričke priznale ovu državu, a čitavim područjem upravlja gotovo isključivo Marokanska okupaciona vlast. Polisario, Vlada u izbeglištvu, ima svoje sedište u Alžiru. Prema međunarodnom pravu budućnost tog područja koje su Ujedinjene nacije proglasile nezavisnom teritorijom zavisi od referenduma oko čijeg održavanja još nije bilo moguće postići saglasnost.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here