Ne treba ni jedan novinar da ubeđuje ljude kakvo je stanje u zdravstvu, dovoljno je otići u bilo koju zdravstvenu ustanovu, rekla je novinarka Ana Lalić.

Zbog izveštavanja o katastrofalnim uslovima u Kliničkom centru Vojvodina na početku epidemije virusa korona Ana Lalić je završila u pritvoru i protiv nje je pokrenuta krivična prijava. Ovo je bio jedan od prvih primera koji je ukazao da država prikriva realno stanje u zdravstvenim ustanovama. Iskoristili smo priliku da novinarku Anu Lalić pitamo da li je tačna tvrdnja da se pravi podaci kriju od građana i da je zdravstveni sistem u mnogo gorem stanju od onog kako ga zvaničnici predstavljaju?

Grupa od oko dve i po hiljade lekara okupljenih u neformalnoj grupi „Ujedinjeni protiv kovida“ u otvorenom pismu upućenom Vladi Srbije,  i ostalim nadležnim institucijama, oštro se ogradila od republičkog Kriznog štaba za borbu protiv kovida-19 i zatražila njegovu smenu, navodeći da se Srbija našla u javno-zdravstvenoj katastrofi.

Lekari koji su svojim potpisima stali iza otvorenog pisma zahtevaju i da se formira novi Krizni štab, da se istraže navodi o zataškavanju podataka, kao i da se „stane na put zastrašivanju i politizaciji koji narušavaju lično dostojanstvo zdravstvenih radnika“.

Kao lekari koji su položili zakletvu u kojoj, između ostalog, piše „održavaću svim silama čast i plemenite tradicije lekarskog zvanja“, potpisnici proglasa smatraju da im je „moralna i profesionalna obaveza da ukažu na ozbiljnost situacije u kojoj se nalaze“.

„Naša ljudska i profesionalna reakcija na stvarnost sa kojom se medicinski radnici svakodnevno susreću u svom radu dovela je do ove inicijative“, navela je ova grupa lekara.