Dugi niz godina uzgajivaci kupina ulaze u sezonu sa odličnim kvalitetom, ali sa niskom otkupnom cenom, zbog čega se, kako kažu, sve više njih odriče ovog posla, jer ne mogu da pokriju troškove proizvodnje i uloženi trud.

Kako tvrde uzgajivači kupine, sezonu u Srbiji obeležili su pad prinosa i visoka cena u prodaji. To je posledica situacije izazvane virusom korona, jer mnogobrojni poljoprivrednici nisu bili u stanju da sprovedu sve neophodne korake u proizvodnji kupine.

Ove godine se ponavlja ista priča, cena kupine čačanska bestrna, koja je glavna sorta u Srbiji, kreće se od 30 do 50 dinara po kilogramu, a ostale sorte su 50-60 dinara po kilogramu“ rekao je potpredsednik Udruženja voćara i vinogradara iz Ražnja Zoran Stojanović.

Tom prilikom Stojanović je naveo da cena proizvodnje jednog kilograma čačanske bestrne košta oko 70 dinara, bez ikakve zarade za proizvođača. “Onda možete da zamislite koliko smo mi u minusu poslednjih šest godina, ako je cena bila od 25 do 40 dinara. Šeste godine se ista priča ponavlja, mi to više ne možemo da izdržimo, jer je neisplativo raditi sa takvim gubicima”.

Kako tvrdi potpredsednik Udruženja voćara, resenje bi moglo biti da se proizvođačima plati realna cena, jer uslova za to ima.

“Tražimo realnu cenu od 100 do 120 dinara po kilogramu s obzirom na to da je tražnja kupine u svetu velika” istakao je Stojanović. “Kupinu koju smo im mi lane prodavali za 40 dinara, otkupljivači su izvezli po ceni od 190 do 250 dinara. Postoji sigurno šansa za veću cenu za proizvođače, jer je ove godine potražnja za kupinom u svetu još veća. Od pre četiri godine, kako je krenula loša cena, ljudi su počeli da krče plantaže. Lično sam pre dve godine raskrčio deo zasada koji su bili u fenomenalnom stanju. Tada mi je propalo negde oko deset tona kupina” dodao je Stojanović.

Zbog niske otkupne cene u istom problemu je veliki broj domaćinstava, koji polako odustaju od proizvodnje kupine, jer strahuju da će i ove godine ona propasti i ostati neobrana.