Milan Dumanović o prekomernoj upotrebi sile policije

0
108

Onog trenutka kada se osoba dovede u položaj da ne može više da pruža nikakav otpor, svaka dalja primena sredstava prinude je potpuno neprimerena, rekao je bivši policajac Milan Dumanović.

Scene sukoba policije i demonstranata obišle su svet. Slika na kojoj policajac u civilu kolenom pritiska glavu uhapšenom demonstrantu upoređuje se sa ubistvom Flojda Džordža u Americi. Pitali smo bivšeg policajca Milana Dumanovića koju vrstu sile službeno lice ima pravo da upotrebi prilikom hapšenja i da li je prilikom demonstracija došlo do prekomerne upotrebe sile?

Poverenje naroda u policiju je veoma važno da bi ona svoje zadatke obavljala u punom kapacitetu. To poverenje još jednom je uzdrmano na prošlim protestima zbog upotrebe sile, koja je na momente delovala kao bespotrebna brutalnost, tj. prekomerna upotreba represije.

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Biljana Popović Ivković svojevremeno je izjavila da policija mora da bude vidljiva i dostupna građanima, otvorena da sasluša probleme sa kojima se oni suočavaju, da ih posavetuje kako da se zaštite i da spreči bilo koji vid ugrožavanja njihove bezbednosti. Koliko je policija u tom zadatku uspela, na javnosti je da prosudi.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here