Srbija bi zbog afričke kuge svinja, trebalo da zadrži status proizvođača koji može da zadovolji potrebe domaćeg stanovništva i očuva proizvodnju od oko 250.000 tona svinjskog mesa na godišnjem nivou i da podstakne svoje proizvođače tako što će im proizvedeno meso biti plaćeno po dobroj ceni.

U svim državama EU raste strah da će zbog afričke kuge svinja u Nemačkoj i kineske blokade, doći do velikog pada cena mesa, što bi moglo pogubno da utiče na domaće proizvođače.  Zabrana izvoza je već izazvala probleme na nemačkom tržištu jer je cena svinjskih polutki pala za 13 odsto, a prasadi za čak trećinu.

Posle Austrije, čiji su predstavnici pozvali građane da kupuju domaće meso bez obzira na to što je skuplje od uvoznog iz Nemačke, oglasilo se i hrvatsko udruženje proizvođača koje smatra da tom sektoru preti kolaps ako tržište preplavi uvozno jeftino meso i da bi šteta mogla da bude veća od 100 miliona evra.

Asocijacija stočara Srema i Mačve nedavno je pozvala na mobilnost svih učesnika u lancu proizvodnje i prodaje mesa i pokretanje borbe za spas domaćeg tržišta, ističući da će Nemačka kao veliki proizvođač dampinškim cenama pokušati da uveća izvoz smrznutog mesa.

Srbija bi u ovim okolnostima, kada je naš izvoz veoma sužen, trebalo da zadrži status proizvođača koji može da zadovolji potrebe domaćeg stanovništva i očuva proizvodnju od oko 250.000 tona svinjskog mesa na godišnjem nivou, što je dovoljno za našu potrošnju sa nekim laganim tržišnim viškovima,  rekao je Nenad Budimović, sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda u Privrednoj komori Srbije, dodavši da u  EU ne možemo da izvozimo svinjetinu zbog statusa klasične svinjske kuge, jer treba da prođu tri godine od poslednjeg zabeleženog slučaja.

Prema njegovim rečima, u svetu se dešavaju velike promene zbog afričke kuge svinja. Prognoze su da će Kina ove godine morati da poveća uvoz na dva i po miliona tona i da će nemačka proizvodnja biti smanjena ukoliko ova zemlja bude morala da uništi veliki broj svinja zbog zaraze, ali će verovatno tražiti i nova tržišta.

Za sedam meseci ove godine Srbija je uvezla svinjsko meso u vrednosti oko 36,5 miliona evra. Naša država treba da se pozicionira i podstakne svoje proizvođače tako što će im to što proizvedu biti plaćeno po dobroj ceni, a s obzirom da naša soja nije GMO i dosta je skuplja, što povećava troškove proizvodnje, naše meso je skuplje ali je kvalitetnije jer se životinje hrane kvalitetnijom hranom.