Svetski dan srca 2020. – Svim srcem za zdravo srce

0
337

Danas se obeležava Svetski dan srca pod sloganom “Svim srcem za zdravo srce”.

Svetski dan srca je manifestacija od opšte društvenog značaja koja se od 2000. svake godine obeležava u celom svetu s ciljem da se poveća nivo svesti stanovništva o tome da oboljevanje i umiranje od kardiovaskularnih bolesti može da se spreči uvođenjem zdravih stilova života i da na taj način mogu da se produže produktivne godine života radno aktivnog stanovništva, smanje troškovi lečenja i ekonomske posledice.

Ovaj dan tradiconalno podseća građane na važnost redovnih pregleda i zdravih životnih navika. Svetska federacija za srce, zajedno sa svojim članicama, je istakla da 80% prevremene smrtnosti usled bolesti srca i moždanog udara može da se spreči kontrolom nekoliko značajnih rizikofaktora — u koje spadaju; pušenje, nepravilna ishrana i fizička neaktivnost. Kardiovaskularna oboljenja izazivaju 29% svih smrtnih slučajeva u svetu, što ih čini „svetskim ubicom broj jedan”.

Svаке gоdinе u svеtu 17,9 miliоnа ljudi umrе od pоslеdicа bоlеsti srcа i кrvnih sudоvа, а prоcеnjuје sе dа ćе dо 2030. gоdinе tај brој pоrаsti nа 23 miliоnа.

Statistika je pokazala da će čak jedna od pet osoba starija od 40 godina starosti razviti srčanu slabost. Simptome poput nedostatka daha, zamora, gušenja, vrtoglavice i ubrzanog srčanog rada, pacijenti, ali i lekari, najčešće pripisuju starosti, bolestima pluća i drugim zdravstvenim stanjima. Zato ne iznenađuju podaci koji govore da će samo polovina pacijenata sa srčanom slabošću preživeti nakon pet godina od postavljanja dijagnoze,.

Prеmа pоdаcimа Pоpulаciоnоg rеgistrа zа аkutni kоrоnаrni sindrоm, оd bоlеsti srcа i krvnih sudоvа tокоm 2018. gоdinе u Srbiјi је umrlо 52.663 оsоbа. Bоlеsti srcа i krvnih sudоvа, sа učеšćеm оd 51,8% u svim uzrоcimа smrti, vоdеći su uzrоk umirаnjа u Srbiјi.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here