Svetski dan srca 2020. – Svim srcem za zdravo srce

0
239

Danas se obeležava Svetski dan srca pod sloganom “Svim srcem za zdravo srce”.

Svetski dan srca je manifestacija od opšte društvenog značaja koja se od 2000. svake godine obeležava u celom svetu s ciljem da se poveća nivo svesti stanovništva o tome da oboljevanje i umiranje od kardiovaskularnih bolesti može da se spreči uvođenjem zdravih stilova života i da na taj način mogu da se produže produktivne godine života radno aktivnog stanovništva, smanje troškovi lečenja i ekonomske posledice.

Ovaj dan tradiconalno podseća građane na važnost redovnih pregleda i zdravih životnih navika. Svetska federacija za srce, zajedno sa svojim članicama, je istakla da 80% prevremene smrtnosti usled bolesti srca i moždanog udara može da se spreči kontrolom nekoliko značajnih rizikofaktora — u koje spadaju; pušenje, nepravilna ishrana i fizička neaktivnost. Kardiovaskularna oboljenja izazivaju 29% svih smrtnih slučajeva u svetu, što ih čini „svetskim ubicom broj jedan”.

Svake godine u svetu 17,9 miliona ljudi umre od posledica bolesti srca i krvnih sudova, a procenjuje se da će do 2030. godine taj broj porasti na 23 miliona.

Statistika je pokazala da će čak jedna od pet osoba starija od 40 godina starosti razviti srčanu slabost. Simptome poput nedostatka daha, zamora, gušenja, vrtoglavice i ubrzanog srčanog rada, pacijenti, ali i lekari, najčešće pripisuju starosti, bolestima pluća i drugim zdravstvenim stanjima. Zato ne iznenađuju podaci koji govore da će samo polovina pacijenata sa srčanom slabošću preživeti nakon pet godina od postavljanja dijagnoze,.

Prema podacima Populacionog registra za akutni koronarni sindrom, od bolesti srca i krvnih sudova tokom 2018. godine u Srbiji je umrlo 52.663 osoba. Bolesti srca i krvnih sudova, sa učešćem od 51,8% u svim uzrocima smrti, vodeći su uzrok umiranja u Srbiji.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here