Nikola Šainović – težište Vašingtonskog sporazuma je na ekonomiji

0
127

Glavno težište vašingtonskih pregovora je na ekonomiji i na tome da se stvore novi oblici komunikacije Kosova, Srbije, Prištine i Beograda, Albanaca i Srba, rekao je član predsedništva SPS-a Nikola Šainović.

Pregovori u Vašingtonu bili su teški i složeni. Po izjavama predstavnika naše državne delegacije u jednom trenutku na stolu je bio predlog sporazuma sa tačkom 10 koja je predviđala međusobno priznanje Srbije i Kosova. Ovo je bilo iznenađenje za našu delegaciju koja je rezolutno odbila da prihvati takav predlog. Pitali smo člana predsedništva SPS-a i bivšeg premijera Srbije Nikolu Šainovića kako ocenjuje rad naše delegacije u Vašingtonu i da li je sporazum najviše što se moglo postići?

Srpska strana ima uporan i dosledan stav da bilo kakvo međusobno priznavanje Srbije i njene Pokrajine Kosovo i Metohija ne dolazi u obzir, što Kosovo onemogućava da se priključi Ujedinjenim nacijama, INTERPOL-u i drugim međunarodnim organizacijama.
Američka administracija je bila uporna da proba da progura tačku 10 kojom se dve strane priznaju kao države, ali je naša strana ostala istrajna u odbacivanju tog protivustavnog rešenja.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here