Zoran Radovanović o tačnom broju zaraženih i preminulih od korona virusa

0
97

Epidemiolozi ne mogu samo tako da prime podatke i odmah poveruju, njihovo je da odrede koji su podaci važni, kako da se prikupljaju, koliki je njihov kvalitet, rekao je epidemiolog Zoran Radovanović.

Epidemiolog Zoran Radovanović upozoravao je još pre nekoliko meseci da broj umrlih i obolelih od kovid 19 koji iznosi Krizni štab na konferencijama za novinare nije tačan i da je značajno umanjen. Doktor Predrag Kon priznao je da su brojke bile i do tri puta manje od realnih i optužio informatičare koji obrađuju statističke podatke da su glavni krivci zbog netačnog broja umrlih i obolelih. Upitali smo doktora Zorana Radovanovića kako komentariše ovo objašnjenje doktora Kona.

Premijerka Ana Brnabić je izjavila da ni u jednom trenutku nisu namerno skrivani statistički podaci o epidemiji korona virusa u Srbiji. Ona je rekla da su u najvećoj mogućoj meri, podaci koji se zvanično objavljuju “pravi podaci”. Prema njenim rečima, volonteri su sedeli u bolnicama i sakupljali podatke ali nema sistema kao u državnoj upravi koji elektronski vuče te podatke. Brnabić je rekla da je uveden kakav-takav sistem koji nikada do sada u Srbiji nije postojao i da je on uveden ad hok tokom najveće svetske krize u poslednjih 100 godina. Ona je potvrdila da postoje podaci koji su namenjeni samo Vladi Srbije a ne javnosti, ali je i dodala da ne zna o čemu govori redakcija BIRN-a koja je objavila podatke iz kako su naveli, informacionog sistema kovid1 9, a koji pokazuju da je broj zaraženih i umrlih znatno veći od zvaničnog broja.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here