Do kraja godine još tri IPARD konkursa

0
122

Ministarstvo poljoprivrede će do kraja godine raspisati još tri konkursa u okviru IPARD II programa Republike Srbije i to za nabavku novih mašina, mehanizacije i izgradnju, za nabavku novih traktora i za preradu poljoprivrednih proizvoda.

Prema planu Uprave za agrarna plaćanja, tj. Ministarstva poljoprivrede, do kraja godine biće raspisana još tri javna poziva u okviru IPARD II programa Republike Srbije I to za nabavku novih mašina, mehanizacije i izgradnju, za nabavku novih traktora i za preradu poljoprivrednih proizvoda. IPARD fond za traktore iznosiće oko 620 miliona dinara, dok će kroz pozive za mehanizaciju i izgradnju, kao i za preradu poljoprivrednih proizvoda, poljoprivrednicima na raspolaganju biti oko 2,5 milijarde dinara. Najveće interesovanje na prethodnih osam završenih javnih poziva iz IPARD programa bilo je za traktore.

Za nabavku novog traktora, kao i za nabavku mehanizacije, mogu da konkurišu fizička lica nosioci poljoprivrednih gazdinstava, kao i preduzetnici, zemljoradničke zadruge i privredna društva koja su upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava i nalaze se u aktivnom statusu.   Zahtev za odobrenje ovih investicija mogu da podnesu i preduzetnici, mala i srednja preduzeća i zadruge, ako imaju registrovano gazdinstvo, a tokom trajanja celog IPARD II programa može se konkurisati za podsticaje za nabavku samo jednog traktora.

Postupak se pokreće podacima iz Registra poljoprivrednih gazdinstava   na dan podnošenja zahteva za odobravanje projekta, u pogledu uslova za ostvarivanje prava na odobravanje projekta i prava na isplatu IPARD podsticaja vezanih za podatke upisane u ovaj registar. Podaci u Registru moraju odgovarati propisanim uslovima od dana podnošenja zahteva za odobravanje projekta i ne mogu se kasnije veštački menjati ili dodavati, jer kada se raspiše javni poziv, nisu dozvoljene nikakve promene koje se tiču ovog registra. Kada se javni poziv okonča i preda dokumentacija, Uprava za agrarna plaćanja ima rok do devet meseci da odgovori podnosiocima da li je njihov zahtev za IPARD podsticaje odobren ili ne. U rešenjima se navodi rok za realizaciju investicije, a kod traktora i mehanizacije rok je 90 dana. Investicija ne sme biti započeta pre donošenja Rešenja o odobravanju projekta, osim u delu koji se odnosi na opšte troškove, što znači da podnosilac zahteva za odobravanje projekta ne sme da preduzme nijednu radnju vezanu za realizaciju investicije koja je predmet zahteva pre nego što primi rešenje o odobravanju projekta.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here