Ana Brnabić na konferenciji Swiss Digital Days

0
134

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić učestvovala je danas kao specijalni gost na konferenciji „Swiss Digital Days“, koja je održana po četvrti put, uz učešće velikog broja partnera iz privrede, nauke i javnog sektora.

Ana Brnabić je u obraćanju na konferenciji „Swiss Digital Days“ istakla da digitalizacija ostaje jedan od prioriteta nove Vlade Srbije, koja će i dalje biti posvećena jačanju saradnje sa organizacijama civilnog sektora koje se zalažu za digitalizaciju. Premijerka je istakla da joj je izuzetno drago što je ova organizacija iz naše zemlje među onima koji su potvrdili posvećenost daljem jačanju javnog dijaloga o digitalizaciji. To je još jedan dokaz da se naša zemlja pozicionira među evropskim liderima u ovoj oblasti. Brnabić je rekla da je cilj Vlade Srbije da naša zemlja postane jedan od vodećih digitalnih habova u Evropi. Govoreći o najvažnijim rezultatima u prethodnom periodu, premijerka je rekla da je napravljen veliki napredak u oblasti elektronske uprave i u oblasti obrazovanja.

Srbija je posebno prepoznata kao lider u reformi obrazovanja u Evropi, a premijerka je rekla da je Vlada, zajedno sa Inicijativom „Digitalna Srbija“, radila na uvođenju programiranja kao obaveznog predmeta od 5. razreda osnovne škole, uvođenju novog predmeta „Digitalni svet“ u 1. razredu osnovne škole, kao i na uvođenju specijalizovanih IT odeljenja u gimnazijama. Vlada takođe investira oko 100 miliona evra u oblasti inovacione infrastrukture: u naučno-tehnološke parkove, startap centre, naučne institute i univerzitetsku infrastrukturu.

Govoreći o izazovima digitalizacije u vreme pandemije koronavirusa, premijerka je rekla da je sve ono što je urađeno od juna 2017. godine imalo efekta upravo u vreme pandemije: zahvaljujući investicijama u obrazovanju, uvođenju digitalnih udžbenika i digitalnih učionica, Srbija je među retkim zemljama u Evropi u kojima učenici nisu izgubili nijedan čas nastave u toku ove godine. Ona je zaključila da će investicije u oblasti obrazovanja biti prioritet i u mandatu nove vlade.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here