U Zrenjaninu je obeležena godišnjica osnivanja Srpskog narodnog odbora

0
162

Dan osnivanja Srpskog narodnog odbora obeležen je u subotu, 31. oktobra svečanom liturgijom i polaganjem venaca u porti Uspenja Presvete Bogorodice i na kuću osnivača odbora Slavka Županskog.

U znak sećanja na 31. oktobar 1918., dan kada je osnovan Srpski narodni odbor, prvo takvo telo na području Vojvodine u crkvi Uspenja presvete Bogorodice održana je svečana liturgija. Nakon svečane liturgije u hramu, položeni su venci na spomen-ploče osnivačima Srpskog narodnog odbora i dr Slavku Županskom, vođi narodnog pokreta Srba u to vreme i jednom od osnivača Srpskog narodnog odbora. Himnu Republike Srbije otpevala je Milica Dosković, a nakon toga vence su položili predstavnici Srednjobanatskog upravnog okruga, Grada Zrenjanina, Srpskog narodnog pokreta “Svetozar Miletić”, Društva prijatelja Matice srpske u Zrenjaninu, Društva srpsko-ruskog prijateljstva, Udruženja “Petrovgrad”, organizacije “Svetosavlje” i gradskog odbora Srpske napredne stranke.  Nakon svečanosti u porti hrama, prisutni su posetili i kuću dr Slavka Županskog, nedaleko od hrama, i položili vence na spomen-ploču. Domaćin okupljanja u kući od prošle godine je Narodni muzej Zrenjanin, s obzirom na to da je Grad Zrenjanin otkupio porodičnu kuću Županskih.

Na osnivačkoj sednici Srpskog narodnog odbora, 31. oktobra 1918. godine prvi put su javno saopštene težnje srpskog naroda sa teritorije Austrougarske i Torontalske županije za ujedinjenjem sa Maticom Srbijom, a osnivačkoj sednici prisustvovalo je devet članova Odbora: dr Andrija Vasić, Prota Žarko Stakić, pop Dragutin Mojić, Živko Ž. Terzin, Milan Rakić, Paja Ristić, Svetozar Isaković, Jefta Vukov i dr Slavko Županski. Za predsednika je izabran doktor Andrija Vasić, advokat, a potpredsednici su bili dr Slavko Županski i Živojin Terzin. Za počasnog predsednika je izabran stari vođa Srba i organizator političkih akcija sa Slovacima i Rumunima, advokat dr Emil Gavrila. Srpski narodni odbor u Velikom Bečekereku imao je zahvalnu misiju i odgovoran zadatak da pripremi dolazak oslobodilačke srpske vojske i preuzme vlast u gradu po okončanju Prvog svetskog rata, ali su njegovi istaknuti članovi imali i širu istorijsku ulogu, ne samo u poslednjim danima rata, već i u događajima koji su potom usledili, sve do prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji i stvaranja Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, odnosno Kraljevine Jugoslavije.

Tri su ključna rezultata osnivanja Srpskog narodnog odbora, koji prevazilaze lokalne istorijske okvire: kao prvo bio je to prvi takav odbor osnovan severno od Save i Dunava, kao drugo omogućio je preuzimanje vlasti u gradu nakon oslobođenja bez prolivene krvi i kao treće inicirao je prisajedinjenje Vojvodine Kraljevini Srbiji, pre stupanja u zajedničku južnoslovensku državu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here