Branislav Gulan – dobitnik medalje časti Novog Sada

0
202

Član Naučnog društva ekonomista Srbije i Nacionalnog tima za preporod sela Srbije, analitičar i publicista Branislav Gulan, dobitnik je medalje časti Novog Sada, koju dodeljuje Ekološki pokret ovog grada.

Dobitnik medalje časti Novog Sada 2020. godine, je Branislav Gulan, publicista, novinar i književnik, koji se pola veka bavi agroekonomijom sela u Srbiji. Medalju časti, koju tradicionalno dodeljuje Ekološki pokret Novog Sada, uručio mu je presednik Nikola Aleksić. Priznanja su mu dodeljena za ukupan poluvekovni rad u oblasti nestajanja i očuvanja sela u Srbiji. Stvaralačko i naučno delo dobitnika visokog priznanja Novog Sada, Branislava Gulana, čini blizu 150 naučnih i stručnih radova koje je prezentovao na naučnim i stručnim skupovima u zemlji i svetu. Pored toga on je na temu agroekonomije i privrede, kao autor i koautor objavio oko 25 knjiga. Poslednja je ,,Ruralne sredine u Srbiji – spasavanje sela i države”. Objavljena je prošle godine u izdanju novosadskog ,,Prometeja”. Ova knjiga je od strane ,,Svetionika” iz Kragujevca proglašena za knjigu godine u ovoj oblasti, a ono što u njoj piše bilo je i projekat godine. Autor je ukazao na probleme sela u Srbiji, i ponudio rešenja, šta i kako treba raditi da bi se sačuvala preostala sela i varošice u Srbiji.

Brigu o selima Srbije do nedavno je vodilo oko 35 različitih institucija u zemlji. Rezultati su bili katastrofalniji jer, od 4.700 sela, u kojima živi 40 odsto stanovništva, u fazi nestajanja je 1.200, ili svako četvrto. Posle Gulanovog poluvekovnog ukazivanja na probleme u ovoj oblasti, nestajanje sela i seljaka, zapostavljenog zadrugarstva, država je uvidela i prihvatila probleme i počela da ih rešava. Dobitnik visokog priznanja Novog Sada, naglasio je da pojam selo ne postoji ni u Ustavu Srbije, što dovoljno govori o dosadašnjoj brizi države za selo i njegove stanovnike. Kako bi se stanje poboljšalo Ministar za brigu o selu u Vladi Srbije, najavio je donošenje prvog zakona o selima. Kako je izjavio za javnost iniciraće izmene i dopune zakona o teritorijalnoj organizaciji Srbije, a sem toga izmenama Ustava Srbije selo mora dobiti svoje mesto.

Publicista Branislav Gulan koji pola veka prati zbivanja u selima Srbije, kroz desetak hiljada svojih tekstova, analiza, autorskih priloga i informacija, počinjao je baš rečima: briga o selu! Dakle, posle pola veka upotrebe te reči u javnosti, sad je i izvršna vlast u zemlji shvatila kakvo je stanje u selima Srbije pa je te reči ugradila u ime ministarstva za brigu o selu Srbije, koje vodi ministar Milan Krkobabić. Prilikom uručenja visokog priznanja Branislavu Gulanu Nikola Aleksić je izrazio nadu da je loše stanje u selima došlo do kritične tačke, pa da se sad vidi i svetlo na kraju tunela. On je podsetio na to da je formiran i Nacionalni tim za preporod sela u Srbiji, i dodao da će vreme, za nekoliko godina ili decenija pokazati koliko je to bilo uspešno. Da li je, i posle formiranja Ministarstva za brigu o selu, zaustavljeno nestajanje sela odnosno naseljenih mesta kako piše u Ustavu Srbije i odlazak iz njega videćemo u vremenu koje dolazi. Dakle, dolazi vreme predlaganja seta zakona o selima i to je imperativ što znači da od sela koja nestaju, treba odabrati ona koja imaju šanse za opstanask, ostanak i samoodrživost, pa u njih i ulagati. To je i način za prevazilaženje oštrih razlika između urbanih i ruralnih delova Srbije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here