Usvojen Predlog za promenu Ustava Republike Srbije

0
243

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić prisustvovala je 30. sednici Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Narodne skupštine, na kojoj je danas usvojen Predlog za promenu Ustava Republike Srbije, koji je podnela Vlada.

Procedura za promenu najvišeg pravnog akta u državi počela je danas na sednici Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Narodne skupštine usvajanjem Predloga za promenu Ustava Republike Srbije. Odluka je usledila nakon što je utvrđeno da je Predlog za promenu Ustava podnet od strane ovlašćenog predlagača i u propisanoj formi, i pošto su predstavnici Vlade obrazložili razloge za izmenu Ustava i tekst amandmana koje je izradilo Ministarstvo pravde, kao polaznu osnovu za izmene. Odbor u narednom koraku ovaj predlog upućuje poslanicima koji treba da ga usvoje dvotrećinskom većinom, a potom treba da uslede javna slušanja i javne rasprave. Brnabić je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije, nakon sednice pomenutog odbora, istakla da je potrebno da se postigne što je moguće širi društveni konsenzus oko ustavnih amandmana u pravosuđu, i pozvala sve da učestvuju u tom procesu jer se Ustav tiče svih nas. Ona je ukazala na to da je Vlada, upućivanjem predloga parlamentu, praktično završila svoj rad, ali da ostaje na raspolaganju Skupštini za sve što je dalje potrebno da se uradi tokom ove kompleksne procedure.

Premijerka je pozvala sva relevantna udruženja, organizacije civilnog društva, građane i lokalne samouprave, da učestvuju u procesu. Predsednica Vlade je ocenila da bi promena Ustava u oblasti pravosuđa mogla da se završi u ovom sazivu parlamenta, i napomenula da to zavisi i od društvenog konsenzusa. Naime, kako je predočila, pored saglasnosti Venecijanske komisije, važno je da se postigne i društveni konsenzus u smeru koji će obezbediti efikasno i nezavisno pravosuđe. Prema njenim rečima, ako se u okviru javne rasprave koju vodi Skupština značajno promene amandmani, onda će ponovo morati da se traži saglasnost Venecijanske komisije, a ako toga ne bude, izjašnjavanje neće biti potrebno.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here