Sastanak predsednika Vučića sa predsednikom Slovenije

0
62

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predsednikom Republike Slovenije Borutom Pahorom, sa kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima, evrointegracijama Srbije, ali i o važnim regionalnim procesima, kao i Samitu Brdo – Brioni, koji će se održati u ponedeljak.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je na sastanku sa predsednikom Republike Slovenije Borutom Pahorom potvrđen visok nivo bilateralnih odnosa i istakao da je i slovenačkom kolegi preneo pozicije Srbije po pitanju Kosova i Metohije, te stav da se to pitanje mora rešiti kompromisom, kroz dijalog, jer zamrznuti konflikt nikada nije dobro rešenje, što se i danas veoma dobro vidi na primerima eskalacije takvih konflikata. Vučić je rekao da veruje da je naša pozicija zasnovana na poštovanju principa međunarodnog prava, na čvrstim pravnim temeljima, da pozicija Srbije nije laka, i da je jasno da po pitanju Kosova i Metohije imamo drugačije stavove. On je naglasio da je za Srbiju uvek važna uloga Slovenije u regionu Zapadnog Balkana. Slovenija od jula predsedava EU i za Srbiju je važna podrška Slovenije na EU putu. Srbija ima ne samo dobar, već u evropskim okrivima odličan ekonomski napredak, visoku stopu rasta i od presudnog je značaja da se posveti ekonomskim i reformama u oblasti vladavine prava. Vučić je rekao da Srbija ima dobre razgovore i dobar dijalog o položaju Srba u Sloveniji i Slovenaca u Srbiji i dodao da se očekuje održavanje 6. sednice Vlada Srbije i Slovenije. On je poručio da se Srbija nalazi na evropskom putu i snažno podržava sve druge na tom putu, te da nema ništa protiv celovitog pristupa u procesu proširenja Unije.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor izjasnio se za geopolitički pristup EU u procesu proširenja i brzi prijem Zapadnog Balkana, jer samo to, kako je rekao, može osigurati mir, bezbednost i stabilnost. On je naveo da aktuelno postoje dve vrste zabrinjavajućeg umora – na jednoj strani umor od proširenja u EU, a na drugoj, u mnogim zemljama Zapadnog Balkana, umor u sprovođenju reformi i pad poverenja u evropsku perspektivu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here