Milojko Budimir – Hrvatska ne omogućava onakvu bezbednost Srbima kakvu bi trebalo

0
123

Milojko Budimir, generalni sekretar Udruženja Srbi iz Hrvatske rekao je da se pozdrav „Za dom spremni!“ vezuje za postojanje Nezavisne Države Hrvatske i da je postavljanje ploče sa takvim natpisom u Jasenovcu, koja je kasnije premeštena u Novsku, zaista nekorektno prema svim žrtvama.

Desnica u Hrvatskoj sve je jača i postupci ekstremista koji koketiraju sa ustaštvom prolaze nekažnjeno. Ploča na kojoj piše „Za dom spremni“ postavljena u Jasenovcu pre nekoliko godina šamar je Srbima u čitavom regionu kao i svim ljudima koji baštine antifašističke vrednosti moderne Evrope. Ovakvi ekscesi nisu retki u zemlji koja je postala punopravna članica Evropske Unije. Kako na ovakve pojave reaguju Srbi u Hrvatskoj i da li je ugrožena njihova bezbednost upitali smo generalnog sekretara Srba iz Hrvatske Milojka Budimira.

Godine 2016. kada je u Jasenovcu postavljena spomen-ploča sa fašističkim sloganom “Za dom spremni!”, reagovali su i srpski političari, ali i deo javnosti koji je ukazao na činjenicu da se radi o rehabilitovanju ustaške retorike i nepoštovanju žrtava. Spomen-ploča je podignuta u znak sećanja na 11 poginulih pripadnika Hrvatskih obrambenih snaga, koji su stradali na tom području tokom rata 1990-ih godina. Tadašnji ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Srbiji, Aleksandar Vulin, rekao je da je ovaj incident deo “procesa buđenja fašizma u Hrvatskoj, koji traje već godinama”. Nakon toga, 2017. godine ova tabla je skinuta, ali i iznova postavljena na mesto gde se nalazi spomen-obeležje za poginule na području Novske. Predsednik Saveza udruženja Hrvatskih odbrambenih snaga Borislav Barišić, rekao je da je dogovor o premeštanju ploče u izvornom obliku postignut pošto je za ratne veterane bio neprihvatljiv predlog Vlade da se sa spomen ploče ukloni pozdrav „Za dom spremni“ koji je deo njihovog zvaničnog grba. Milojko Budimir, generalni sekretar Udruženja Srbi iz Hrvatske, istakao je da upravo ovakvi potezi ne ulivaju sigurnost Srbima u Hrvatskoj, ali ni onima koji bi hteli da se vrate, i govore o tome da Hrvatska ipak ne omogućava onakvu bezbednost Srbima kakvu bi trebalo s obzirom na to da je članica Evropske unije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here